Nagy a bizonytalanság a vetőmagok körül

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a GMO-szennyezéseknél maguk a hatóságok is bizonytalanok a követendő eljárást illetően – állítja az agrár-érdekképviseleti szervezet az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/799580"><strong>• Lecsapnak rájuk, milliárdos bírságok jöhetnek + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOSZ-nál úgy vélik: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) sorra bocsájtja ki ugyan határozatait a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagból származó kukorica megsemmisítésére, a termelők és a vetőmag-forgalmazók körében egyre nagyobb a bizonytalanság.

A már kiadott határozatok visszavonása, majd újak kiadása azt az érzetet kelti, hogy a hatóságok is bizonytalanok a génszennyezési ügyben. Ezt még csak tetézik az állami laboreredmények megbízhatóságát vitató hírek – teszi hozzá az agrár-érdekképviselet.

Sok kérdés nyitott még, és egyre több vetődik fel a jövőre nézve a MOSZ szerint. Hozzáteszik: egy hónapon belül kezdődik a repce vetése. A termelők pedig félnek, mivel senki sem tudja, mit kellene tennie annak elkerülésére, hogy – önhibáján kívül – a károsult kukoricatermelők sorsára jusson.

Ezért a repcemag-megrendelések állnak, a gazdák, akik összesen mintegy 260 ezer hektáron terveznek repcét vetni, elbizonytalanodtak, a vetőmag-forgalmazók is tanácstalanok. Nem lehet tudni, hogy a repce vetőmag esetében sikerül-e időben befejezni az egyes tételek ellenőrző vizsgálatát.

A MOSZ a tisztánlátás segítése érdekében – ugyanúgy, mint korábban már két alkalommal – ismét sürgeti a szaktárcát, hogy hivatalosan tájékoztassa az érdekképviseleteket.

A génszennyezési üggyel összefüggésben korábban – legutóbb e hét keddjén a kormányszóvivői tájékoztatón – több kormányzati tisztségviselő is megerősítette: továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a GMO-mentesség fenntartása. Ezért e tekintetben Magyarország a zéró toleranciát érvényesíti.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára pedig jelezte, hogy rendelkezésre áll a megfelelő laboratóriumi kapacitás a vetőmagok vizsgálatára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.