Nagy-Britannia is követheti a magyar példát

A médiaszabályozás során alkalmazott szankcióknak elsősorban kiszámíthatóknak kell lenniük, s ezek arra hivatottak, hogy normakövető magatartásra ösztönözzenek – egyebek között ezeket a gondolatokat fejtették ki pénteken Tusnádfürdőn a magyarországi médiatörvény témájának szentelt pódiumbeszélgetés magyar résztvevői. Jonathan Horsman brit médiaszakértő a Murdoch-féle brit sajtóbotrányra kitérve hangot adott annak a meggyőződésének, hogy szerinte Nagy-Britanniában is a magyarországihoz hasonló médiaszabályozás fog születni.

MNO
2011. 07. 22. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott beszélgetés során Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke megállapította: a sajtószabadság valóban fontos érték, de a médiavilág egyes szereplői sokszor a véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga mögé bújva próbálják elérni, hogy rájuk semmiféle szabályozás ne vonatkozzék. Szabályozásra igenis szükség van – mondta Szalai Annamária, kifejtve: hisz abban, hogy a sajtó képes önszabályozásra is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar médiaszabályozás megteremtette a társszabályozás lehetőségét is, amely lehetővé teszi, hogy a hatóság együttműködjön a partnerszervezetekkel, és bizonyos hatósági szerepet is átadjon nekik.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rámutatott: a nyugati világban valamilyen formában mindenütt létezik az ön-, társ- vagy hatósági szabályozás. Ennek háromféle modelljét hozta példaként: a brit modellt, amely minimális állami reguláción, s főleg társ- és önszabályozáson alapuló modell; az amerikai modellt, amely a lehető legkisebb mértékű szabályozás elvét követi; s az európai modellt, amely a francia felfogást követve abból indul ki, hogy a médiát szabályozni kell, mégpedig állami eszközökkel.

Ami a lehetséges szankciókat illeti, Szalai Annamária cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az újságírók a büntetéstől „rettegnek”, és a médiahatóság esetleg bezárja a rádiókat, televíziókat, megszünteti a lapokat. Szerinte a korábbi törvényben előírt szankcióknak nem volt megfelelő elrettentő erejük, s így az egyes szolgáltatók eleve belekalkulálták üzleti terveikbe a várható bírságokat.

A médiahatóság elnöke az eljárások során alkalmazott szigor mértékéről szólva az egyenlő elbírálás, a fokozatosság és az arányosság elvét hangsúlyozta. Ez a mechanizmus csak akkor működik jól, ha kiszámítható – mondta Szalai Annamária, aki szerint nem az a cél, hogy a hatóság büntessen, hanem az, hogy normakövető magatartásra ösztönözzön.

Jonathan Horsman brit médiaszakértő szerint a Murdoch-féle brit sajtóbotrány megmutatta, hogy újfajta médiaszabályozásra van szükség a szigetországban is. A jelenlegi médiahatóságok kezében nincsenek túlságosan erős jogosultságok – mondta. Kifejezte meggyőződését, hogy a mostani lehallgatási botrányhoz hasonló esetek megelőzése érdekében a brit médiahatóság jogkörét bővíteni fogják. Szerinte a magyarországihoz hasonló médiaszabályozás fog születni Nagy-Britanniában – hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.