Nagyon szeretnék a szigetet + Képek

A kínai kormány tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Fülöp-szigeteki törvényhozók egy csoportja felkereste a Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású szigetét – derül ki a külügyminisztérium szóvivőjének szerdai nyilatkozatából, miközben a térségi területi vitában érintett felek Indonéziában megállapodtak a rendezés alapelveiről.

MNO
2011. 07. 20. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtójelentések szerint a manilai parlament öt tagja szerdán a Csungje Tao (Zhongye Dao), a Fülöp-szigeteki tagalog nyelven a Pagasa-szigetre repültek. „A Fülöp-szigeteki lépés súlyos beavatkozás Kína területi szuverenitásába” – állapította meg Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu), hangoztatva, hogy Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Dél-kínai-tenger szigetei és a hozzájuk tartozó vizek fölött. Ma Csao-hszü hangoztatta, hogy a régió e kérdésben érintett országai számára nagy felelősség a Dél-kínai-tenger térségében a stabilitás megőrzése, és arra figyelmeztette ezeket az államokat, hogy a helyzet további bonyolításának megelőzése érdekében tartsák magukat a kétoldalú megegyezésekhez, valamint a 2002-ben elfogadott Kína–ASEAN nyilatkozathoz, amely a vita rendezésének irányát rögzíti.



Hírügynökségi jelentések arról számolnak be, hogy a Fülöp-szigeteki parlament öt tagja néhány katona, valamint újságíró társaságában két magánrepülőgépen érkezett az egyik szigetre , ahol ünnepélyesen felvont két nemzeti zászlót. A mindössze 37 hektár területű szigeten jelenleg 60 filippínó él.



„Békével jöttünk és a diplomáciai megoldást szorgalmazzuk – mondta ott Walden Bello, miközben kiemelte: ne gondolja semmiféle külföldi hatalom, hogy ha bárki arra vetemedne, hogy elvegye Pagasát a Fülöp-szigetekiektől, akkor azt a filippínók tétlenül néznék.” „A filippínók arra születtek, hogy ellenálljanak az agressziónak. A filippínók hajlandók meghalni a saját földjükért” – hangsúlyozta szónoklatában a képviselő, és a pekingi tiltakozást „szörnyen udvariatlannak” nevezte.



Mindeközben az indonéziai Baliban, ahol regionális biztonsági konferenciát tartanak, Kína és az Ázsiai és Csendes-óceáni Országok Szövetsége (ASEAN) megállapodott azokban az előzetes alapelvekben, amelyek alapján a dél-kínai-tengeri területi vitát rendezni szeretnék. A megállapodást mint a 2002-es nyilatkozat folyományát fontos mérföldkőnek nevezte a helyszínen Liu Csen-min (Liu Zhenmin) kínai külügyminiszter-helyettes. Alberto del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszter pedig így nyilatkozott: „Ez egy lépés előre, miközben további lépésekre van szükség.”



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.