Napkollektor minden házon?

Évi 30 milliárd forint kellene ahhoz, hogy hazánk elérje a napenergia-hasznosításban 2020-ra kitűzött célokat. A Magyar Szolár Szövetség szerint nem elég, ha a beruházások támogatást kapnak, be kellene vezetni napkollektorral kapcsolatos építkezési kötelezettségeket is. A tervek szerint a napenergia-hasznosítás szintje 2020-ig a jelenleginek több mint tizenháromszorosára nő.

Dékány Lóránt
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem történik változás a támogatásokban, az állami intézmények hozzáállásában a feltételek javítására, akkor Magyarország kudarcot vall a kitűzött napenergia-hasznosítási célszámok elérésében – véli a Magyar Szolár Szövetség nemrég elkészített javaslatcsomagjában.
A szakmai szervezet rámutatott: a kormány a megújuló energia cselekvési tervben arra tett vállalást, hogy 2020-ig a jelenlegihez képest több mint tizenháromszorosára emeli a napenergián alapuló hőtermelés mértékét. – Ha már ma olyan arányban hasznosítanánk hőelőállításra a napenergiát, mint Ausztria 2005-ben, akkor az idén a 2020-as célkitűzésnél 50 százalékkal nagyobb lenne a hasznosított hőenergia. Ha viszont a következő években lakosonként egy négyzetméter napkollektort telepítenénk, akkor e zöldenergia termelése 2020-ra a jelenlegi szint csaknem százszorosára bővülhetne – áll a szövetség ajánlásában. Hozzátették, ez a változat az elkövetkezendő kilenc évben összesen 400 milliárd forintnyi beruházást igényelne. Igaz, mai árakon számolva a kormány eredeti elképzelései sem valósíthatók meg sokkal olcsóbban: a tanulmány szerint ehhez 2020-ig körülbelül 270 milliárd forintot kellene költeni napkollektorok telepítésére.
A Magyar Szolár Szövetség meglátása szerint a beruházási költségek csökkenésével, az energiaárak emelkedésével idővel a napkollektor támogatás nélkül is versenyképessé válhat. Azonban míg ez nem következik be, szükség van a juttatások megfelelő rendszerére. A szervezet szerint a támogatásoknak kiszámíthatóknak, 2020-ig felfüggesztés nélkül, folyamatosan az ország egész területén elérhetőknek kell lenniük. Ezenkívül az igénylés menetét mentesíteni kellene a felesleges bürokráciától. – A magánlakások beruházásait személyijövedelemadó-kedvezménynyel kell ösztönözni, mert ez folyamatos támogatást biztosít, gyorsabban és egyszerűbben működtethető, mint a hol meglévő, hol felfüggesztett pályázatok rendszere – hangsúlyozták a szakemberek.
A szövetség úgy véli, a támogatás átalakítása mellett bizonyos esetekben már most kötelezővé kellene tenni a napkollektorok alkalmazását. – Magyarországon új lakások, közintézmények, uszodák is épülnek úgy, hogy mindent gázzal fűtenek, a tetőt és az épületet pedig úgy építik, hogy arra a későbbiekben sem lehet majd vagy csak nagy költséggel napkollektorokat telepíteni – emelte ki az anyag, hozzáfűzve, hogy a közszféra beruházásainak töredéke felel meg a legenyhébb fenntarthatósági követelményeknek. A dokumentum azt is bemutatja, hogy ha az osztrák szintet próbálnánk elérni, akkor az megközelítőleg tízezer új munkahelyet, évente 16 milliárd forintnyi adóbevételt és 2020-ban már évi 20 milliárd forintos energiamegtakarítást eredményezne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.