Negyven helyet kaptak a magyar diákok az orvosi egyetemen

Negyven hellyel egészítette ki a román oktatási minisztérium a magyar diákoknak járó tandíjas helyek számát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, miután az intézmény rektora elvett ugyanennyi helyet a magyar tagozattól.

MNO
2011. 07. 28. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapok csütörtökön beszámoltak arról, hogy Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes tárgyalásokat folytatott Daniel Funeriu román oktatási miniszterrel, és megállapodásra jutottak arról, hogy a magyar diákoknak járó tandíjas helyek számát az Általános Orvosi Karon a minisztérium kiegészíti negyven hellyel.

Azért volt szükség erre az intézkedésre, mert az egyetem román többségű vezetősége kihasználva, hogy csak a tandíjmentes helyek számának tagozatonként szerinti megoszlása van rögzítve az egyetem belső szabályzatában, a tandíjas helyeket az általános orvosi karon az egyetemi felvételin elért érdemjegy szerint töltötték fel. Így az összesen 80 tandíjas helyre csak a román tagozatra jelentkező diákok jutottak be, noha az egyetem úgy hirdette meg a felvételit, hogy a tandíjas helyek is fele-fele arányban oszlanak meg a román és a magyar tagozat között.

A magyar tagozat vezetői nehezményezték, hogy az egyetem rektora, Constantin Copotoiu megkérdezésük nélkül döntött a helyek ily módon történő betöltéséről. A tandíjas helyek elosztása azonban csak az egyik olyan fejlemény volt az elmúlt hetekben, amely hátrányosan érinti a magyar tagozatot – emlékeztetnek a romániai magyar lapok.

Az egyetem román többségű vezetősége ugyanis júniusban elutasította a magyar oktatóknak azt a kérését, hogy a januártól hatályba lépett új román oktatási törvény szerint önálló intézetekbe/főtanszékekbe szerveződjön a magyar tagozat, ami az eddiginél nagyobb önállóságot biztosított volna a magyar oktatásnak. Jelenleg ugyanis szakonként és nem az oktatás nyelve szerint különülnek el az egyetem karai, az intézmény szenátusában pedig a magyar oktatók és diákok a testületnek csak mintegy negyedét teszik ki. Az egyetemi szenátus így annak ellenére megszavazta az új egyetemi chartát, hogy a magyar tagozat oktatói bojkottálták az ominózus szenátusi ülést.

Markó Béla az ÚMSZ-nek elmondta: a tandíjköteles helyekre történő felvételihez hasonló helyzeteket az okozza, hogy nincsenek tisztázva az arányok, a szabályrendszerek az egyetemen belül. A román és a magyar oktatóknak is tudniuk kell, hogy milyen keretben dolgoznak, milyen döntéseket hozhatnak. Erre pedig az egyetlen megoldás a tagozati különválás – mondta Markó, aki szerint az oktatási minisztérium nem hagyhatja jóvá a szabálytalanul elfogadott chartát, hiszen az új oktatási törvény kimondja, hogy a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a tagozatoknak az oktatás nyelve szerint kell szerveződniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.