Nélkülük nem lehet megvédeni az országot ellenségeitől

Hibás lépésnek tartanák egyes katonapolitikai elemzők, ha az Egyesült Államok csökkentené a szárazföldi haderejét, mivel a gyorsan változó nemzetközi erőviszonyokban még mindig ez az egység képes a leggyorsabb reagálásra. Szakértők szerint akik veszélyeztetik az USA biztonságát, tanultak az elmúlt évekből, és az ellenük való harcot nem lehet megnyerni harcra kész szárazföldi erők nélkül.

Kovács András
2011. 07. 10. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő év jelentős változásokat ígér az amerikai honvédelmi politikában – írja Maren Leed és Nathan Freier katonai elemző. A védelmi minisztérium további szigorításokat tervez, az új vezetők elfoglalják a helyüket, és a 2012-es kampány hatásai is mindenki előtt nyilvánvalók lesznek. Ezek a körülmények rossz időket hozhatnak az amerikai szárazföldi csapatok számára – teszik hozzá.

Abban az esetben, ha a szárazföldi seregek vezetői „sebességet váltanak” és világosan meghatározzák az új feladatokat, és ha a közvélemény támogatását is megszerzik, akkor is maradnak majd megválaszolatlan kérdések – vélik a szerzők. Az ország egyre jobban belefáradt a háborúkba, és mind többen aggódnak a növekvő államadósság miatt – teszik hozzá. A széles közvélemény pedig egyre kevésbé tartja nemzeti kincsnek a szárazföldi erőket.

Gates téved?

A szakértők úgy látják, hogy az ország ellenségei tanultak az eddigi tapasztalatokból és tisztában vannak a főbb amerikai gyengeségek kihasználásával. A szárazföldi erők vezetői ezért meglehetősen fura módon kezdtek a probléma megoldásához, amikor a legfontosabb feladatokat végző egységeknél megszorításokba kezdtek – állítják a tanulmány írói.

Ezzel az iránnyal többen is egyetértettek, többek között Robert Gates védelmi miniszter is, aki februárban úgy nyilatkozott, hogy a fejlett technikával rendelkező alkalmazásoknak elsőrendű szerepet kell játszania a jövőben, így a szárazföldi erőknek kisebb szerep fog jutni. A miniszter érve, hogy a földi erőknek a nemzetközi partnerségre kell építeni, míg ezzel egy időben nagyszabású missziókat készít elő, nem tekinthető helyesnek, mivel ebben az esetben egy másik biztonsági erőt kell létrehozni a semmiből – szerepel a cikkben.

Mindent felforgatott az arab tavasz

A kutatók úgy látják, hogy az arab tavasz rávilágított arra, hogyan változhatnak meg hirtelen az amerikai stratégiai érdekek. A szerzők felteszik azt a kérdést, hogy mi lett volna, ha az egyiptomi események is a líbiaihoz hasonló fordulatot vesznek és fenyegették volna a Szuezi-csatornán áthaladó forgalmat. Szerintük ebben az esetben csak az amerikai szárazföldi erők lettek volna képesek megoldani a problémát. Hasonlóan a szomáliai kalózok problémájára és a mexikói helyzet esetleges romlására is csak a szárazföldi erők képesek hatékony választ adni – teszik hozzá.

Az ellenségek még mindig léteznek

A pakisztáni krízis súlyosbodása, a szíriai polgárháború, Észak-Korea összeomlása vagy a mexikói drogháború átnyúlása a határon mind-mind feltételezhető esetek, amelyek jobban meghatározhatják a szárazföldi erők jövőjét, mint az iraki vagy az afganisztáni háború. A szerzők úgy látják, hogy a jövőben a retorikai szint ellenére a világszerte zajló költségvetési megszorítások mindenképpen csökkenteni fogják a szóba jöhető partnerek számát ezekben az akcióban, mint ahogyan az a múltban volt.

A cikk szerzői úgy látják, hogy a vezetőknek óvakodniuk kell attól, hogy a partnerségi és a tanácsadói missziók túl nagy szerepet kapjanak, mivel fontosabb az ország biztonságának a garantálása. „Elfogadjuk vagy nem, azok, akik veszélyeztetik az Egyesült Államok biztonságát, továbbra is léteznek, és az ellenük való háborút nem lehet megnyerni harcra kész szárazföldi erők nélkül.”

(Forrás: csis.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.