Nem csodaszer a zöldenergia?

Erdősi Csaba
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL) globális energiaipari jelentése szerint a fukusimai atomerőmű összeomlását okozó, nemrégiben bekövetkezett természeti katasztrófák kihatnak a biztonságra, a szigorítások miatt az öregebb atomerőművek bezárhatnak – közölte a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó társaság magyar leányvállalata a távirati irodával. Az immár második éve megjelenő tanulmány a következő egy évben várható történéseket elemzi. A kiindulás: a kereslet emelkedik, így a fokozott biztonság keretei közt kell a kínálatot megteremteni.
A Deloitte tíz pontba foglalta a következő év kihívásait, ezekből kiemelkednek a megújuló energiák. A napenergia és a szélenergia továbbra is a két legdinamikusabban növekvő terület, a vízenergia ismét reneszánszát éli, különösen Európában. Hasonlóan nagy jelentőséggel bírhat a földgáz és a szélenergia, illetve a földgáz és napenergia együttes, hibrid -erőművekben történő felhasználásának terjedése. Az alternatív energetikai beruházások legvonzóbb helyszíne az első negyedévében az Egyesült Államok volt a maga 96 projektjével, az Egyesült Királyságban 29, Kínában 20, Németországban pedig 18 projekt valósult meg.
Ezzel szemben a KPMG szerint minél nagyobb szerepet kap az atom az energiatermelésben, annál költséghatékonyabb az erőforrások előteremtése. A nemzetközi adótanácsadó cég elismeri, hogy a fukusimai katasztrófából okulva az atomenergia biztonsági kockázatai mindenképpen mérlegelendők, ezzel együtt úgy látják, a gazdasági szempontok egyértelműen a nukleáris erőművek mellett szólnak. Számba véve a szénhidrogén-alapú energiaforrások helyettesítésére rendelkezésre álló lehetőségeket, megállapítják: középtávon az energia előállításának legolcsóbb formája a lebomlott növényi és állati maradványokból képződött fosszilis tüzelőanyagok (főként szén, gáz, olaj) elégetése, ez azonban káros anyagok keletkezésével jár.
Az úgynevezett dekarbonizációt segítő energiatermelési formák közül – amelyek csökkentik a szén-dioxid káros kibocsátását – a víz, a szél, a biomassza, a tenger (dagály), a nap és az atom tulajdonságait kihasználó lehetőségeket emeli ki a szervezet. Azonban megállapításuk szerint a vízi energia nagyszabású előteremtése a legtöbb országban korlátozott, a tengeri áramellátásnak pedig nincs kialakult technológiája. A biomassza képtelen jelentős mennyiségű villamos energia előállítására, a napsugárzás felhasználása pedig igen költséges, és nagyban függ a földrajzi adottságoktól is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.