„Nem kell önkormányzati rendőrség, nem kell csendőrség”

A belügyminiszter szerint nincs szükség sem önkormányzati rendőrségre, sem pedig csendőrségre, mert a fegyveres szervezetek el tudják látni közrendvédelmi feladataikat.

MNO
2011. 07. 05. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt úgy fogalmazott: nem kell önkormányzati rendőrség, nem kell csendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium irányítása alatt álló fegyveres szervek az ország közrendjét, közbiztonságát megfelelő szinten tudják biztosítani. A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokra, illetve a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazására vonatkozó változásokra utalva arról beszélt: senkit sem kényszerítenek majd vissza a munkába, mindenki maga döntheti el, vissza kíván-e térni a fegyveres szolgálatba. Jelezte továbbá: a visszatérőknek lehetőségük van arra, hogy a „könnyített rendőri hivatást” válasszák.

Arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a rendvédelmi dolgozók a jövőben ötéves nyugdíjkedvezményre lesznek jogosultak. Szavai szerint ebben az időszakban a dolgozók rendelkezési állományba kerülnének, így a nekik kifizetett pénzeket nem a nyugdíjkasszából fizetnék. A dolgozók cafetéria-juttatásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, volt olyan fegyveres szerv, ahol korábban nem létezett ilyen juttatás, és volt olyan is, ahol ennek éves mértéke 980 ezer forint volt.

Közölte, úgy döntött, hogy a cafetéria-juttatás mértéke legyen egyenlő a munkatársak között, ezért kap jelenleg mindenki évi 200 ezer forintnyi juttatást. Jelezte: szeretné, ha a jövőben ezt az összeget a dolgozók készpénzben kaphatnák meg. Elmondta azt is, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadóval az állományban senki nem járt rosszul, mert aki kevesebbet kapott volna, annak kipótolták a bérét. Hozzátette: ez 2 milliárd forintba került.

Pintér Sándor beszámolójában a finanszírozással, a költségvetési források egy részének zárolásával kapcsolatban többször arra mutatott rá, hogy a korábbi kormányzatok kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért is helyt kell állniuk, így például a tűzoltók túlóradíj-kifizetései is a mostani költségvetést terhelik. Közölte, a tűzoltók 2004 és 2006 közötti túlóradíját két részletben, a harmadik és a negyedik negyedévben fizetik majd ki.

Pintér Sándor beszámolójában a korábbi ígéreteit vette sorra, ezek között a legnagyobb kihívásnak a kistelepülések közbiztonságának a megerősítését nevezte. Elmondta, a tulajdon elleni szabálysértések rendőri felderítése és az elzárással való büntetés bevezetése érzékelhető változást hozott a közbiztonságban. Elmondta, tovább kívánják erősíteni a körzeti megbízotti rendszert egyebek mellett az idén a szakközépiskolát elvégző 2300 rendőrrel, továbbá a „gördülőakciót” is folytatják; ez utóbbiban a településeket járják sorra. Közölte azt is, hogy csaknem 40 százalékkal csökkent a városi üzleti lopások száma, és a visszajelzések szerint a lakosság biztonságérzete is nőtt.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyével kapcsolatos kérdésre azt mondta: zárt ülésen szívesen ad tájékoztatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.