Nem létezhet erős nemzet sikeres cigányintegráció nélkül

A magyarországi cigánypolitika nem lehet csupán szociális vagy úgymond közbiztonsági kérdés, hanem nagyon fontos nemzetstratégiai kérdés is, egy erős nemzet elképzelhetetlen sikeres cigányintegráció nélkül – fejtette ki csütörtökön Tusnádfürdőn az MTI-nek Balog Zoltán. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798692" target="_blank"><strong>• Megállítható a romániai magyar népességfogyás</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798666" target="_blank"><strong>• Az Erdélyi Magyar Néppárt megfellebbezi az elutasító határozatot</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/798611" target="_blank">• Hogy lehet ezt túlélni?</a></strong>

MNO
2011. 07. 21. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár e témának volt az előadója a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) rendezett, Az európai romastratégia a gyakorlatban – itthon és otthon címet viselő beszélgetésen.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában megállapította: a magyarországi cigánypolitikára általában úgy tekintenek, mint szociálpolitikai kérdésre, amennyiben a szegénység, a nyomor felszámolása a cél, másrészt pedig közbiztonsági problémának is tartják, hiszen a szegénységgel olyan bűnügyi tevékenységek köthetők össze, amelyek zavarják a kisebbséget is, a többséget is.

Döntő jelentősége van

Balog Zoltán ugyanakkor felhívta a figyelmet: a magyarországi cigánypolitika fontos nemzetstratégiai kérdés. A magyarság jövőbeni jóléte szempontjából ugyanis döntő jelentősége van annak, hogy miként alakul a cigányság élete, különös tekintettel a demográfiai tényezőkre – mondta. „Egyrészt úgy kell együtt élnünk, hogy az ő jövőbeni tevékenységük, életmódjuk erősítsen, és ne gyengítsen bennünket, másrészt pedig fel kell fedeznünk azokat a pozitívumokat, amelyeket ez az együttlét jelent. Olyan kisebbségről van szó, amely legalább ötszáz éve együtt él velünk” – fejtette ki az államtitkár.

Hozzájárul a magyar nemzet erősödéséhez

Emlékeztetett arra, hogy bizonyos időszakokra jellemző volt a magyar többség és a roma kisebbség békés együttélése. Ha ezt sikerül most is megvalósítani, az hozzájárul a magyar nemzet erősödéséhez – fűzte hozzá, leszögezve: egy erős nemzet elképzelhetetlen sikeres cigányintegráció nélkül. Ennek a kérdésnek van Kárpát-medencei dimenziója is – mondta Balog Zoltán. A határainkon kívül élő magyar közösségeknek ugyanis részben szerves, részben elkülönült részei a magyar ajkú cigányok, akik magyarnak tartják magukat – állapította meg, utalva arra is, hogy számos helyen – főleg Erdélyben – azért sikerült megmenteni a magyar nyelvű oktatást, mert a cigányok igénylik azt.

Persze vannak olyan helyek is, ahol a magyarok éppen a cigány többség miatt viszik el román vagy szlovák nyelvű iskolába a gyermekeiket. „Ez bizonyos szempontból érthető, de jó lenne, ha a tendencia nem folytatódna” – mondta Balog Zoltán. Arról kellene tehát beszélni – fűzte hozzá –, hogy miként tesszük a nemzetpolitika szerves részévé a cigányintegrációt. A politikának számos lehetősége van ennek elősegítésére, noha meg kell küzdeni a társadalmi előítéletekkel is – mondta a kérdésre válaszolva a tisztségviselő.

A többség megnyerése a legfontosabb

Balog Zoltán szerint a többség megnyerése a legfontosabb. Ha az állampolgárok többsége nem akarja a romaintegrációt, akkor az nem is lesz sikeres – mondta. „Mi azért dolgoztuk ki az európai uniós keretstratégiát, mert úgy gondoltuk: ha már Magyarország nem tudja kikerülni ezt a kérdést, legalább álljon az ügy élére” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ez részben kommunikációs, részben oktatási kérdés. Szerinte nagyon fontos, hogy a cigány kisebbségnek megtanítsák a magyar kultúrát, erősítsék bennük a kettős identitást, miszerint ők egyszerre cigányok és magyarok. Ám a magyar többségnek is meg kell ismernie a cigányság életét – tette hozzá.

Nem állíthatjuk, hogy létezik egységes cigányság. Az államtitkár utalt azokra a cigányokra, akik egykor a volt román királyság, Havasalföld területéről vándoroltak be alig több mint száz éve Magyarországra, ők a beás cigányok. Egészen más kulturális közeget alkotnak a romungrók, akik Magyarországon a cigányság többségét alkotják, és megint mások az oláh cigányok – mondta Balogh Zoltán, aki szerint a köztük kialakítandó együttműködés legalább annyira fontos, mint a többség és a kisebbség együttműködése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.