Német bankokat követel a volt kancellár

A Die Zeit közölte Helmut Schmidt volt kancellár írását, aki a német érdekek szempontjából fájlalja, hogy már nincsenek német nagybankok. A Der Spiegel arról tudósít, hogy a német kormány jóvátételként újabb tengeralattjárót szállít Izraelnek.

2011. 07. 19. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Zeit (zeit.de)

A baloldali liberális hamburgi magazinban Helmut Schmidt A bankház című cikkében elemzi annak következményeit, hogy a Deutsche Bank már nem egy német pénzintézet. Hetekig komoly feszültségek jellemezték a Deutsche Bank vezetését az új elnök megválasztása miatt. A hagyományos név ellenére a Deutsche Bank az elmúlt két évtizedben nemzetközi pénzintézetté vált. Egyrészt a részvényesek többsége külföldi, másrészt a nyereség 80 százalékát globális befektetési bankként gyűjti össze, méghozzá nem Frankfurtban, hanem Londonban, és a bank két vezetőjéből az egyik sem német: Anshu Jain indiai, Josef Ackermann svájci.

A Deutsche Bank nem német bank többé, ezért Berlin nem teheti meg, amit Adenauer a londoni adósságkonferencián tett, vagy a szerző húsz évvel később a G6-os csúcson, nevezetesen hogy nemzetközi rendezvényekre a Deutsche Bank egy képviselőjét küldjék és ne egy minisztert. Ha ma a berlini kormánynak nemzetközi tárgyalásain tanácsra van szüksége pénzügyi kérdésekben, aligha számíthat a Deutsche Bank segítségére.

A szerző nem tartja jónak, hogy német világcégek – tekintettel a nagy tervek és befektetések finanszírozására – külföldi pénzintézetektől függenek. Ha például egy fontos céget fel akarna vásárolni néhány tőkeerős kínai vagy olajsejk, akkor a cégben meglévő tudás és a jövőben végzendő kutatás és fejlesztés miatt sürgős német érdek lenne a felvásárlás megakadályozása és a vállalkozás német tulajdonban tartása. De ehhez szükség lenne két-három német nagybankra, akihez szükség esetén a berlini kormány fordulhatna.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Németország szubvencionálja az Izraelnek eladott tengeralattjárókat című cikkében tudósít egy újabb, kérdéseket felvető fegyverexportról. A fegyverüzletekben a szövetségi kormány inkább hallgat, annak ellenére, hogy Németország a harmadik legnagyobb fegyverexportőr, s így ezen a piacon is jelentős szerepet játszik. Most Izrael ismét Made in Germany márkajelű fegyvereket kapna. A következő négy évben a szövetségi állam összesen 135 millió euróval támogatja a fegyverüzletet. A 2012-es költségvetési tervben a kiadás „Hozzájárulás az izraeli védelmi rendszer beszerzéseihez” című fejezetcím alatt található.

Izraeli látogatása során Thomas de Maizière (CDU) védelmi miniszter a múlt héten megbeszélte a tengeralattjáró-üzletet Benjamin Netanjahuval és kollégájával, Ehud Barakkal. A Dolphin típusú tengeralattjárókat a kieli HDW hajógyárban készítik. A szállításokat azért is vitatják, mert a tengeralattjárókat utólag atomfegyverrel is fel lehet szerelni. A modern üzemanyagcellái miatt a tengeralattjárók igen nagy hatótávolságúak és nukleáris töltetű rakéták kilövésére is alkalmasak.

Az 1990-es évek vége óta szállít Németország tengeralattjárókat Izraelnek. Kormányadatok alapján a kormány ebben az üzletben a költségek egyharmadát állja, de a 135 millió eurós felső határt nem kívánja túllépni. A tel-avivi amerikai nagykövetség egyik bizalmas táviratából kiderül, a tengeralattjáró-üzlet része a németek háborús jóvátételének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.