Népszavazás söpörheti el a tavalyi kétharmados győzelmet

Népszavazáson dönthetnek az ország történetében először a parlament feloszlatásáról szombaton a lettek, az igenek győzelme esetén a júniusban megbukott államfő a szeptemberi előre hozott választáson akár a miniszterelnöki székig is „repülhet”. A nagyon súlyos gazdasági krízisen átesett balti államban tavaly még csaknem kétharmados győzelmet aratott a jobbközép koalíció, de mostanra úgy tűnik, támogatottságának nagy részét elvesztette. A miniszterelnök továbbra is az euró 2014-es bevezetéséről beszél.

Kovács András
2011. 07. 23. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi parlamenti választás után ismét az urnákhoz járulnak a lett állampolgárok, mivel az elnök kezdeményezésére népszavazást rendeznek szombaton a parlament feloszlatásáról. Lettország volt talán a világon a válság által egyik legjobban érintett ország, mivel a gazdaság – a Nemzetközi Valutaalap számításai szerint – a 2009. évi 18,0 százalékos és a 2010. évi 0,3 százalékos visszaesés után az idei évben 3,3 százalékkal, míg 2012-ben 4,0 százalékkal növekedhet.

Valdis Dombrovskis miniszterelnök egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a balti állam azzal volt képes kilábalni a válságból, hogy a kormány hirtelen jelentős költségvetési kiigazítást hajtott végre, aminek természetesen az volt a hatása, hogy a munkanélküliségi ráta 22,5 százalékra szaladt fel. Szerinte nincs könnyű út az ország gazdasági nehézségeinek megoldására, először a pénzügyi stabilitást kell helyreállítani.

Óriási jobbközép siker

Természetesen a súlyos válság miatt sokan a jobbközép kormány bukására számítottak a balti államban az október 2-i választáson, ahogyan az többek között Szlovákiában, Ukrajnában vagy Magyarországon történt 2010-ben. Mindezzel szemben a kormány mögött álló Egység pártja 33 mandátumot szerzett a 100 tagú parlamentben, míg a koalíciós partner, amely a zöldeket és a kisgazdákat tömöríti, 22 fős frakciót alakíthatott. Dombrovskis mögött végül egy 63 főből álló koalíció jött létre, így a válság ellenére a miniszterelnöknek majdnem egy kétharmados támogatottságú kormányt sikerült összehoznia.

Az országban a politikai hangulat az idei államfőválasztás előtt izzott fel, azzal, hogy az addig esélyesnek tartott hivatalban lévő Valdis Zatlers korrupcióval vádolta meg a parlamenti képviselőket, és népszavazást kezdeményezett május 28-án az országgyűlés feloszlatására. Az ilyen indítványt a lett törvények értelmében népszavazásnak kell jóváhagynia. Ha viszont a kezdeményezést a referendumon elutasítják, úgy az államfőnek kell megválnia tisztségétől. Vélhetően emiatt a kezdeményezés miatt a parlament június 2-án Andris Berzinst választotta meg új államfőnek, aki július 8-án tette le a hivatali esküjét.

Ennyire erősek az oligarchák?

A szombati népszavazás egyfelől egy jelentős jogi kérdést fog majd okozni abban az esetben, ha a többség nem fogadja el a parlament feloszlatását, mivel Zatlers már nincsen a hivatalában, de talány, hogy ebben a helyzetben hogyan kell majd cselekedni. Abban az esetben, ha az igenek győznek, szeptemberben ismét az urnákhoz járulhatnak a balti államban, ami semmikképpen sem segíti majd a gazdasági talpra állást.

A volt államfő az ország történetében először élt a parlament feloszlatásának a jogával, ami mögött egyértelmű politikai szándék húzódott meg. A politikus az akciót természetesen saját népszerűségének a növelésére kívánja felhasználni. Az általa létrehozott Reform Párt népszerűsége mostanra 33 százalékra szökött fel, így egy előre hozott választás esetén Zatlers a saját politikai túlélését is biztosítaná, és ha az eredmények kedvezően alakulnának, még a miniszterelnöki székbe is beülhet. A párt fő célkitűzése az oligarchák elleni küzdelem.

A miniszterelnök is reagált a helyzetre

Dambrovskis szerdán a Bloomberg hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy Lettország célja továbbra is a 2014-es euróbevezetés, amit nem zavarhat meg a mostani népszavazás és az európai szuverén adósságválság sem. A miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, hogy a népszavazás sikere esetén az oligarchák és az őket támogató pártok nem szereznek majd többséget az új parlamentben. Ez azt mutatja, hogy Dambrovskis bizonyos szempontból elfogadja a volt elnök érvelését, és látva új pártja megerősödését egyértelműen koalíciós társként tekint rá. Ezt támasztja alá, hogy az Egységből többen csatlakoztak a Reform Párthoz, és a házelnök is arról beszélt, hogy a két erőnek együtt kell működnie abban az esetben, ha új választásokra kerül sor.

(Forrás: Baltic Times, sfgate.com, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.