New Orleansban az Atlanti fal darabjai

Megérkezett New Orleansba a náci Németország által felépített Atlanti fal három darabja, amelyeket a Második Világháború Múzeumában állítanak ki.

MNO
2011. 07. 25. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden egyes darab 1,5 méter magas és 45 centiméter vastag. A három darab együttes hossza 10,5 méter, a súlya pedig 22 tonna. A rajtuk lévő sérüléseket a szövetségesek lövedékei okozták, akik 1944. június 6-án, a partraszállás napján ostromolták meg a normandiai Utah Beach fedőnevű partszakaszt.

A kőlapok az Adolf Hitler náci diktátor parancsára Franciaország 1940-ben történt eleste után épített különféle erődítményekből származnak. A Franciaországtól Norvégiáig húzódó, 5150 kilométer hosszú erődítményrendszer célja a szövetségesek inváziójának megállítása volt.

Allan Millette történészprofesszor, a New Orleans-i Egyetem Eisenhower Központjának igazgatója elmondta, hogy a maradványok segítségével tanulmányozni lehet, mi történt 1944-ben és 1945-ben, amikor a szövetségesek áthatoltak a falon és megfordult Németország ellen a széljárás. Bár Hitler fala néven is ismerték, a védelmi rendszer valójában gépfegyveres bunkereket, tankcsapdákat és más erődítményeket, valamint betonfalszakaszokat foglalt magában. A lőállásokból hajókat és olyan helyeket lehetett aknatűz alá vonni, ahol nagy veszteségeket lehetett okozni a partra szálló erőknek.

A normandiai partraszállásnak köszönhetően alakult ki a náci erőkkel szembeni utolsó szárazföldi front. Az amerikai, a brit nemzetközösségi és a szabad francia erők vezették a támadást, amelyhez később más országok is csatlakoztak. Az új front megnyitása után a szövetségesek lassan nyomultak előre az itáliai félszigeten.

A keleti fronton a szovjet csapatok szorították ki a német csapatokat és szövetségeseiket a megszállt területekről. Nem egészen egy év múlva, az európai háború Németország kapitulációjával ért véget 1945 májusában. A Távol-Keleten még folytatódtak a harcok, amíg Japán hivatalosan meg nem adta magát 1945. szeptember 2-án.

A maradványokat a franciaországi Sainte-Marie-du Mont-ban működő Utah Beach Múzeum ajándékozta a vele partneri kapcsolatban álló New Orleans-i múzeumnak. Félreértés azt gondolni, hogy az Atlanti fal folyamatos fal lett volna – mondta el Jeremy Collins, a New Orleans-i múzeum konferenciaprogram-igazgatója.

A partraszállás feltételezhető helyein erődítmények sorozatát építették ki. A falszakaszok a járművek könnyű előrehaladását voltak hivatottak megakadályozni, valamint azt, hogy megostromolják a partszakaszt és beljebb hatoljanak. Főleg azt nem akarták, hogy a nehéz járművek teljes sebességgel jussanak előre. A falakat úgy tervezték meg, hogy a járműveket olyan pontokra tereljék, amelyeket könnyen lehetett védeni.

A faldarabokat június 5-én emelték ki egy óriás ipari daruval Utah Beachről, ahonnan teherautóval szállították a kikötőbe és hajóra rakodták őket. A kiemelés és a szállítás költsége 20 és 25 ezer dollár (3,7-4,6 millió forint) között mozog. A faldarabok szerdán érkeztek meg New Orleansba, ahol a múzeum díszudvarában helyezik el, két, már ott lévő bombabiztos fedezék mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.