Nyolcmilliárd forintra lehet pályázni a Dél-Alföldön

A Dél-Alföldön 3 milliárd forint áll rendelkezésre ipartelepítési-, míg 5 milliárd forint telephely-fejlesztési pályázatokra – közölte a DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere, Dobi János kedden az MTI-vel Szegeden.

MNO
2011. 07. 26. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évek tapasztalatai alapján állapították meg az idei kereteket, s míg az ipartelepítésre kevesebb pályázat érkezett korábban, a telephelyfejlesztés minden évben legalább száz pályázót vonz a régióban. 2011-ben ipartelepítésre rendelkezésre álló 3 milliárd forintból százmillió és egymilliárd forint között mozoghat az igényelt támogatás, és a kis-, közép- és nagyvállalkozásoknál egyaránt a fejlesztés legfeljebb ötven százalékát fedezheti. A támogatás fejében a minimum húsz új munkahely teremtését várja el a pályáztató. A pályázat termelő és szolgáltató tevékenységet egyaránt támogat.

Az igényelhető összeget a korábbi évek tapasztalatai alapján határozták meg, ugyanis 2009–2010-ben is volt már lehetőség az ipartelepítési támogatást nyerni. Akkor elsősorban termelő tevékenységet folytató cégek jelentkeztek, volt, aki 1 milliárd forintot igényelt, de voltak 10 és 100 milliós igényűek is. A pályázatok egyik célja, hogy külföldi tulajdonú cégek is érkezzenek a régióba, s ez a korábbi időszakban sikeresen teljesült. Ezeket a beadványokat már nagy részben elbírálták. Idén már lehetőség van az előlegigénylésre, mely maximum 25 százalék lehet, de a pályázatok kétéves kifutásúak, azaz az elsők idén év végén, illetve jövőre fejeződnek be. A telephelyfejlesztésre 10–100 millió forint közti összeg igényelhető idén 5 milliárd forintos keretösszegig.

Az ipartelepítés részeként nincs lehetőség eszközbeszerzésre, de a telephelyfejlesztésnél az igényelt forrás húsz százalékát erre lehet fordítani. Itt is legalább 1 főnyi munkahelyteremtést várnak el. Idén az előző két évhez képest változás, hogy két részcélt határoztak meg. Az egyik a klasszikus telephelyfejlesztés, melyben az építés mellett az alap infrastrukturális beruházások lehetségesek. Az úgynevezett „B részcélra” mikrovállalkozásokat várnak, amelyek 5–20 millió forint támogatást kaphatnak, cserébe egy minimális beruházási elem mellett a projekt összeállítására teremtett munkahelyek bérét is el tudják számolni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.