Obama: Ami sok, az sok!

„Ami sok, az sok” – kiáltott fel a felháborodott Obama, majd kirohant a tárgyalóteremből – írja a CBS News jelen lévő forrásaira hivatkozva. Az óceán másik partját is elérte a brit sajtóbotrány – írja a The Guardian. Nagy-Britanniában a közfelháborodás gyakorlatilag egy hét alatt közellenséggé és páriává változtatta Rupert Murdoch addig érinthetetlennek hitt médiabirodalmát.

Kovács N. László
2011. 07. 14. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CBS News (cbsnews.com)

„Ami sok, az sok” – kiáltott fel a felháborodott Obama, majd kirohant a tárgyalóteremből – írja a CBS News jelen lévő forrásaira hivatkozva. Az elnök azután hagyta ott a kölcsönzési limit emeléséről szóló megbeszélést, miután a republikánusok hosszú távú megoldás helyett újabb egy hónapos halasztást javasoltak.

„Holnap találkozunk – tette még hozzá a demokrata politikus. – Obama hosszú távú megoldást szeretne elérni, mely a 2012-es választások végéig kitart, hogy addig is az ország irányítására koncentrálhasson. A két fél álláspontja azonban nem közeledik: az ellenzék csak megszorításokkal tartaná kordában az államadósságot, míg az elnök szerint az elvonásokat adóemelésnek kell egyensúlyoznia. Az egyébként már komoly engedményeket tevő Obama most azonban úgy tűnik, megmakacsolta magát. – Én megtettem, amit lehetett. Lehet, hogy az elnökségembe kerül, de akkor sem hátrálok meg, amíg nem sikerült hosszú távú megoldást elfogadnunk.”

Az elhúzódó és egyre mérgesedő tárgyalásoknak akár gazdasági következményei is lehetnek. A Moody’s befektetői szolgálat szerdán leminősítéssel fenyegette az Egyesült Államokat, jelezve, bár kevés rá az esély, hogy a kormány augusztus másodikán leállítja kifizetéseit – köztük az állampapírok hozamát is –, a jelenlegi helyzetet látva ez már nem elképzelhetetlen. A New York-i intézet mellett egy kínai hitelminősítő, a Dagong Global is hasonló nyilatkozatot adott ki.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezére közben érdekes javaslattal állt elő, mely véget vetne mindenféle vitának. A konzervatív politikus új jogosultságot biztosítana az elnöknek, melynek segítségével tárgyalások és kongresszusi szavazás nélkül elrendelhetné a kölcsönzési limit növelését. McConnell szerint az esetlegesen bekövetkező kormányzati leállás felelősségét Obama a republikánusokra háríthatná – és igaza is lenne. „Ezzel a demokraták elérnék, hogy a gazdaság rossz helyzetéért minket is hibáztassanak – magyarázta. – Ez pedig nem igazán kedvező helyzet egy választás előtt.” A tervet jobb- és baloldalról is több jelentős politikus támogatja, az elnök azonban nem. „Ez a javaslat – bár igyekszik megoldást találni a problémára – nem csökkenti a hiányt. Nekünk pedig ez a célunk” – idézte a CBS forrása Obamát.

The Guardian (guardian.co.uk)

Az óceán másik partját is elérte a brit sajtóbotrány – írja a The Guardian. Nagy-Britanniában a közfelháborodás gyakorlatilag egy hét alatt közellenséggé és páriává változtatta Rupert Murdoch addig érinthetetlennek hitt médiabirodalmát. Ha bebizonyosodik a Daily Mail állítása, miszerint a botrányba keveredett lapoknál a szeptember 11-ei terrortámadás áldozatait is lehallgatták, hamarosan az Egyesült Államokban is felforrósodhat a talaj a milliárdos talpa alatt.

Két New York-i képviselő, Peter King és Louise Slaughter levélben kérte az FBI igazgatóját, vizsgálják ki a vádakat, és ha azok bebizonyosodnak, állítsák bíróság elé a vétkes újságírókat. „Az áldozatok családjai így is eleget szenvedtek – írja King. – Semmilyen erőfeszítést vagy befektetést nem szabad sajnálnunk, hogy fényt derítsünk erre az ügyre”. A kiáltványhoz további négy demokrata szenátor is csatlakozott.

Felmerült Murdoch személyes jogi felelősségének kérdése is. Frank Lautenberg szenátor annak kivizsgálását kérte, sértette-e Murdoch cége törvényt, amikor közvetetten kenőpénzt juttatott londoni rendőröknek. A külföldi törvénytelen tettekről szóló törvény ugyanis az országon kívül is megtiltja az amerikai állampolgároknak a hatóságok lefizetését. Amerikai részvényesek egy csoportja is jogi lépéseket fontolgat a vezetőség ellen, mivel véleményük szerint elképzelhetetlen, hogy az anyavállalat nem tudott a brit alcég akcióiról, ezenfelül pedig elfogadhatatlan, hogy az elnök „személyes és politikai célokra használja a vállalatot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.