Obama egyenjogúsítana, eltörölné a házassági törvényt

A homoszexuálisok egyenjogúsítása érdekében Barack Obama amerikai elnök el kívánja töröltetni a szövetségi törvényt, amely egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg a házasságot – közölte szerdán Jay Carney fehér házi szóvivőre hivatkozva a The Washington Post.

MNO
2011. 07. 20. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint a visszavonási törvénytervezetet első olvasatban szerdán hallgatja meg a szenátus jogi bizottsága. Az Obama-kormányzat februárban jelezte, hogy nem lép fel többé a bíróságokon másfél évtizede elfogadott úgynevezett házasságvédelmi törvény védelmében. Az indoklás szerint Washington magáénak vallja „azt az elvet, hogy a szövetségi kormány nem tagadhatja meg a meleg és a leszbikus pároktól ugyanazokat a jogokat és törvényi védelmet”, amelyek a heteroszexuális párokat megilletik.

Eric Holder igazságügy-miniszter az év elején kijelentette, hogy az elnök alkotmányellenesnek tartja a házasságvédelmi törvényt. Barack Obama korábbi állásfoglalásaiban, keresztényi meggyőződésére hivatkozva, ellenezte a melegházasságot, ám a Fehér Ház egy idei közlése szerint nézetei „változóban vannak”. A hivatalos Washington mindeddig az azonos neműek „civil unióját” támogatta, erre a típusú élettársi közösségre azonban mintegy 1300 olyan országos jog és kedvezmény nem vonatkozik, amely a házaspárokat megilleti.

Obama júniusban még úgy fogalmazott, hogy a melegházasságok ügye a tagállamok illetékességébe tartozik. Az azonos neműek házasságát több tucat amerikai tagállam tiltja. A kérdést szövetségi szinten jelenleg a Bill Clinton elnök által szentesített házasságvédelmi törvény szabályozza, amely kizárólag azt a szövetséget tekinti frigynek, amely „egy férfi és egy nő” között köttetett. Mivel a 2010-es, „félidős” választásokon a demokraták elvesztették a képviselőház feletti ellenőrzést, az Obama-kormányzat a 2012-es kongresszusi és elnökválasztás előtt aligha tudja visszavonatni a házasságvédelmi törvényt.

Az intézkedés a „bibliaövezetben”, vallásos, konzervatív többségű déli államok részéről valószínűleg akkor is komoly ellenállásba ütközne, ha a kormánypárt képes lenne visszaszerezni az ellenőrzést a törvényhozás mindkét háza felett. A társadalmi tendenciák azonban arra utalnak, hogy az azonos neműek egybekelése egyre kevésbé vált ki ellenérzést Amerikában. Az Egyesült Államokban élő melegek és leszbikusok száma – Garry Gates, a UCLA szociológusának kutatásai szerint – ugyan „csak” 9 millióra tehető (ez nagyjából New Jersey állam teljes lakosságának felel meg), ám egyre szélesebb körben fogadják el őket.

A többség Obama mellett

A Gallup megállapította, hogy az amerikaiak 53 százaléka már támogatja a homoszexuálisok házasságát, s az ellenzők tábora, 45 százalékkal, kisebbségbe szorult. Pedig 1996-ban a szenátus még elsöprő többséggel, 85:14, a képviselőház pedig 342:67 arányban fogadta el a házasságvédelmi törvényt. Az akkori elnök, Clinton ma már szintén nyíltan pártfogolja a homoszexuálisok közötti házasságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.