Olaszország a téma Brüsszelben

Válságtanácskozást hívott össze hétfőn kora délutánra Herman van Rompuy, az EU elnöke a már Olaszországot is fenyegető államadósság-válság miatt – jelentették hírügynökségek.

MNO
2011. 07. 11. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters és a német dpa szerint a 12.45-kor kezdődő megbeszélésén van Rompuy mellett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport vezetője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn pénzügyi biztos vesz részt. A unió csúcsvezetői a hivatalos magyarázat szerint a rendes hétindító értekezletet tartják, a hírügynökségek értesülései szerint azonban válságtanácskozást tartanak az államadósság-válság terjedésének veszélye miatt.

A fő téma a második görög mentőakció mellett Olaszország lehet. A következő hónapokban a római vezetésnek 120-130 milliárd euró közötti értékben kell forrást bevonnia a piacról a lejáró adósság megújítására, az olasz államkötvények kockázati felára viszont pénteken az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett. „Nem engedhetünk meg magunknak még egy olyan napot, mint a pénteki” – mondta az EKB egy magas beosztású munkatársa a Reutersnek. „Nagyon aggódunk Olaszország miatt” – tette hozzá.

A hozzáértők attól tartanak, hogy ellehetetlenülhet az olasz államadósság piaci finanszírozása, vagyis Olaszország is az euróövezeti társállamok és a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorul, ami szétfeszítheti az euróövezeti mentőalapot. Az EKB már most azt javasolja, hogy duplázzák meg, növeljék 1500 milliárd euróra a pénzalap forrásait. Olaszország államadóssága rohamosan nő: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalék volt, így megközelítette a 2000 milliárd eurós határt. Az olasz gazdaság – amely a harmadik legnagyobb az euróövezetben – viszont alig bővül, az 1996–2007 közötti időszakban évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

A hamarjában összehívott tanácskozás után, délután 15 órakor kezdődik az euróövezeti pénzügyminiszterek hivatalos értekezlete. Ezen elsősorban a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról lesz szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.