Ólomszennyezett arcpakolást talált az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 90 kereskedelmi egységben vizsgálta az arc- és testpakolások címkézését, valamint összetételét, és ennek során egy ólomszennyezett terméket is talált – közölte a hatóság az MTI-vel csütörtökön.

MNO
2011. 07. 21. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFH a közleményben ugyan nem nevesíti a szennyezett terméket, de felhívja a figyelmet: az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs révén.

Szervezetünk megóvása érdekében célszerű odafigyelni, hogy ezen termékeket milyen rendszerességgel használjuk – hangsúlyozza az NFH. A hatóság a piacon egyre nagyobb választékban megjelenő arc- és testpakolásoknál a termékek címkefeliratát vizsgálta, valamint laboratóriumban ellenőrizte a termékek egészségbiztonsági megfelelőségét. Bár a vizsgálati eredmények alapján a biztonsági követelményeknek mikrobiológiai tisztaság szempontjából valamennyi minta eleget tett, egy esetben a laboratórium ólomtartalmat mutatott ki – olvasható a közleményben.

Az NFH az ellenőrzött kereskedelmi egységek – például áruházláncok, drogériák, kozmetikai termékeket értékesítő szaküzletek, illatszerboltok – csaknem harmadában állapított meg intézkedésre okot adó hiányosságot. Ilyen volt például a nem megfelelő címkézés, az elővigyázatossági előírások és a tárolási körülmények feltüntetésének, valamint a minőségmegőrzési idő feltüntetésének hiánya. Ezenkívül egyes helyeken lejárt szavatosságú arcmaszkokat forgalmaztak.

A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban a közlemény kitér arra is, hogy az ólom és vegyületei kozmetikai termék gyártásához nem használhatók fel, ugyanakkor a kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat a nehézfém.

A szennyeződésként előforduló ólom mennyiségére vonatkozóan biztonsági szempontból érvényes szabályozás jelenleg nem létezik, ezért a hatóságnak jogi eszközökkel eljárni nem áll módjában – hangsúlyozza a hatóság. A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.