Orbán: Magyarország felébredt + Képriport + Videó

A szociális konzultáció tanulsága, hogy Magyarország felébredt – mondta el napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Véleménye szerint ingyensörre és potyázásra nem lehet berendezkedni és jövőt építeni. Csak munkával érhetünk el valamit – mondta a miniszterelnök.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795107" target="_blank"><strong>• Létrejön a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795049" target="_blank"><strong>• Adósságrendezés: jelentős változások</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795045" target="_blank"><strong>• Nemzeti emléknap lett július 22-e</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795018" target="_blank"><strong>• Egyelőre nem drágul a cigaretta </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795008" target="_blank"><strong>• Újraválasztották az Alkotmánybíróság eddigi elnökét </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795003" target="_blank"><strong>• Elkezdődött a szavazás az Alkotmánybíróság elnökéről</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794958" target="_blank"><strong>• Kell a tizenöt fő, hogy ne fulladjanak bele a panaszokba + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 04. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új alkotmányról szóló nemzeti konzultáció után a kormány meghirdette a szociális konzultációt, amely mindnyájunk életéről szólt, és még nagyobb sikert hozott, mivel 1,140 millió kérdőív érkezett vissza – hangsúlyozta Orbán. A miniszterelnök szerint ez azt bizonyítja, hogy a magyarok bele akarnak szólni a jövőjükbe, valamint, hogy sikeres az újfajta kormányzás, amely az emberek véleményére alapoz. Akik nem küldték vissza a kérdőívet, ők a parlamentre bízták a döntésalkotás jogát – tette hozzá a kormányfő.

Orbán úgy látja, a szociális konzultáció tanulsága, hogy Magyarország felébredt. „Hazánk felébredt egy kábulatból, amely a munka nélkül szerezhető jövedelem álmáról szólt.” Az elmúlt időszak arról szólt a miniszterelnök szerint, hogy lehetséges gyarapodni és jólétet teremteni hitelekből és spekulációból anélkül, hogy mindenkinek keményen meg kelljen dolgozni.

Az elmúlt években a kormányokkal összefonódott pénzkapitalizmus kábított minket azzal, hogy vegyünk föl minél több hitelt – mutatott rá a miniszterelnök. A szociális konzultáció a bizonyítéka, hogy a magyar emberek nem hisznek az ingyensörnek – tette hozzá. Orbán szerint ingyensörre és potyázásra nem lehet berendezkedni és jövőt építeni, csak munkával érhetünk el valamit. A jólétért dolgozni kell, és a magyarok dolgozni akarnak – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Aki dolgozik, feljebb jut

A szociális konzultáció során kiderült, a többség támogatja azt az elgondolást, hogy mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell. Aki dolgozik, feljebb jut, aki nem, az hátrébb. Csak így lehet elejét venni az eladósodottságnak.

Kiderült, 91 százalék támogatja a védett kor bevezetését. „Hisz értelmetlen, hogy munkaképes emberek nyugdíjba menjenek, miközben hasznos munkát végezhetnének, és átadhatnák tapasztalataikat a fiatalabbaknak” – fogalmazott Orbán.

97 százalék támogatja, hogy a rászorulóknak segély helyett munkalehetőséget kell biztosítani. A segély gyengíti az embert és lefelé visz. Míg munkavégzés közben az egyén nem szakad ki a közösségből – vélekedett.

89 százalék támogatja, hogy az oktatási rendszer a munkakereslethez igazodjon. 80 százalék szeretné visszaállítani a munka státuszát, és a gyermeknevelést is elismerné nyugdíjszerző munkavégzésként. 85 százalék támogatja, hogy a rászorulók a segélyt csak részben kapják pénz formájában, és a fennmaradó összeget szükségleti cikkekként kapják meg.

86 százalék támogatja a közüzemi szolgáltatók korlátok közé szorítását és 94 a gyógyszergyártók lobbijának visszaszorítását, akik méregdrága gyógyszereket tukmálnak a betegekre.

Ma, amikor háborút vívunk a munkanélküliség ellen, azokat kell segíteni, akik valóban rászorulnak erre, és nem pedig a nagy halakat kell félteni – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy kétharmados többség áll a devizahitelesek megsegítése mögött. Az egységes válaszok arra utalnak, hogy az emberek megértették, segítséget kell nyújtani az arra rászorulóknak. A kérdés, amiben az emberek véleménye leginkább megoszlik, az a lakáscélú devizahitelek újraengedélyezése. Sokan vannak, akik szerint ez igen veszélyes lépés lenne, de számos vélemény azt mondja, szükség van erre a döntésre.

Világos az üzenet: az emberek dolgozni akarnak

„Összességében úgy látom, az emberek tenni akarnak a jövőjük érdekében, a kormánynak pedig az a feladata, hogy melléjük álljon. A szociális konzultáció üzenete világos: a magyarok dolgozni akarnak. A politikától pedig azt várják, hogy segítse őket ennek a célnak a megvalósításában. Az emberek azt kívánják, hogy mindenki kapja meg a lehetőséget.”

Orbán Viktor kiemelte, a kormányt sok konkrét feladattal bízta meg a konzultáció eredménye, ezeket kell majd megoldani a következő hónapokban. – Amikorra az emberek visszatérnek a szabadságukról, sok javaslat fekszik majd a Ház asztalán. Jó munkát és sok sikert kívánok az embereknek és a Tisztelt Háznak a kitűzött célok megvalósításában – zárta beszédét a miniszterelnök.

„Vagyunk annyira elvarázsoltak”

Vona Gábor (Jobbik) szerint az antidemokratikusság és pazarlás orgiája, amit a kormányfő a demokrácia ünnepeként próbál beállítani. Azt kérte, a maradék 7 millió ember véleményét is tartsák tiszteletben, akik szerinte az íveket azért nem küldték vissza, mert nem hiszik el, amit Orbán Viktor mond a kezdeményezéssel kapcsolatban. A konzultációt idő- és pénzpazarlásnak nevezte.

Schiffer András (LMP) gratulációját fejezte ki, hogy a tavalyi szavazótábor 42 százaléka válaszolt. Utalva a kormányfő előző napi beszédére úgy fogalmazott: vannak „annyira elvarázsoltak”, hogy úgy látják, konzultáció két esetben van: a kampányban, illetve két választás között népszavazásként. Meg kell kérdezni az embereket, szeretnék-e a munkavállalói jogok lebontását, szeretnék-e, ha az egzisztenciájukat védő intézményeket a versenyképesség oltárán feláldoznák.

KDNP: szükség van a társadalmi párbeszédre

Harrach Péter kiemelte, szükség van a társadalmi párbeszédre, ennek módja különböző lehet. Létezik egy „megcsontosodott rendszer”, ami igazi eredményt nem hozott, s egy új, közvetlen metódus, amely széles rétegeket szólít meg. A több mint egymillió visszaküldött kérdőív komoly eredmény – mondta. A szociális ellátórendszer keretében ma azok is kapnak támogatást, akik nem szorulnak rá, és lehet, nem mindenki kapja meg, aki rászorul; ezen változtatni kell – hangsúlyozta. Kitért arra is: először a munkalehetőséget kell megteremteni, és utána az eddig különböző védettségben levőknek a lehetőséget megadni a munkavégzésre. Meg kell köszönni a válaszokat, hozzásegítettek a jó döntéshez – zárta reagálását a KDNP frakcióvezetője.

Tóbiás József szerint formai konzultáció történt, és az érdemi párbeszéd hiányáról van szó. Utóbbinál le kell ülni, és tárgyalni kell – hangoztatta. Álkérdéseket tettek fel, ma nincs olyan ember, aki ne azt válaszolná, hogy szeretne-e dolgozni – folytatta, azt firtatva: az indoklás nélküli elbocsátásokról miért nem kérdezték meg az embereket. Szerinte álságos az a magatartás, hogy védett kort ígérnek, miközben olyan törvény van érvényben, ami indoklás nélküli elbocsátásokra ad lehetőséget.

Fidesz: tartsák tiszteletben egymillió ember véleményét!

A fideszes Lázár János úgy fogalmazott: Schiffer Andrással szemben ők nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy ki válaszolt. Azt tanácsolta az ellenzéknek, hogy tartsák tiszteletben egymillió ember véleményét és a tavalyi választások eredményét. A konzultációra, a felhatalmazás megerősítésére azért volt szükség – folytatta –, mert a szocialisták nyolc éven át eljátszották a kormány és a parlament iránti bizalmat; ha nem hazudoztak volna, akkor erre nem lenne szükség.

A frakcióvezető szerint a legfontosabb és leggyorsabb egyeztetési forma, ha megkérdeznek minden választópolgárt. Leszögezte: világos a választópolgárok szándéka, tisztességes munkából tisztességesen szeretnének megélni; ez ma nem könnyű, és a kormányzat számára nagy feladat és küldetés, hogy ennek feltételeit megteremtse. Húsz év látens kompromisszumai és különböző paktumai után legyen végre rend ebben az országban – jelentette ki Lázár.

Kijelölték a helyes irányt

Ennek a konzultációnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt gondolnák, mivel a szociális rendszer senkinek az igényét nem elégíti ki – mondta el viszontválaszában Orbán a parlamentben. A miniszterelnök úgy látja, hogy az ellenzék a felszólalásaiban csak a kormánypártot látja, míg a kormány az embereket. A miniszterelnök szerint minél több embert szeretnének bevonni a döntések előkészítésébe. Orbán bírálta, az ellenzék azon magatartását miszerint leszólják a konzultációt, mivel amikor kormányon voltak, eszükbe sem jutott ilyen eszközökkel élni.

A nem válaszolók kapcsán kijelentette, hogy csak azoknak a véleményét tudják beépíteni a döntésekbe, akik visszaküldték az íveket.

„Történelmi pillanat a parlament történetében a mai, mivel a Jobbik vezérszónoka józanságot ajánlott.” Szerinte nem helyes magatartás az ellenzéki párt részéről, hogy azt is támadják, amivel korábban egyetértettek. Az emberek a szociális konzultáción kijelölték a helyes irányt – tette hozzá.

Orbán úgy látja, hogy ennek a konzultációnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt gondolnák, mivel a szociális rendszer senkinek az igényét nem elégíti ki. Nagy jelentőségű átalakítás előtt állunk, és módja nyílott az embereknek arra, hogy a munka, segély, nyugdíj rendszerének a megváltoztatásába beleszólhatott – mutatott rá a miniszterelnök. „Nem tudom elfogadni azt a baloldali gondolkodásmódot, hogy ha önökre szavaznak akkor demokrácia van, míg ha nem, akkor nincsen.”

A miniszterelnök elmondta, hogy egy olyan hazában élünk, ahol az átlagkereset 600-800 euró körül van, és emberek százezreinek esélye sincs a munkára, a helyzet tehát rendkívül súlyos és nehéz. Ezekkel a nehézségekkel megküzdenie egyedül a Fidesz–KDNP-kormánynak van – zárta szavait Orbán.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.