Puccsnak gondolta a mészárlást az ifjúsági szervezet vezetője

A norvég Verldens Gang egy férfiról számol be, aki, bár már biztonságban volt, a kormányzati negyed pusztulását látva visszarohant az épületbe, hogy munkatársainak segítsen. A kormányzat elleni erőszakos akciónak vélték kezdetben az utoyai támadást – ír az AUF-vezető félelmeiről a Svenska Dagbladet. Az Aftonbladet pedig egy stockholmi demonstrációról tudósít, ahol svédek, norvégok, konzervatívok és liberálisok együtt hirdettek harcot a gyűlölet ellen.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800519" target="_blank"><strong>• A királyi palota is szerepelhetett Breivik célpontjai között</strong></a>

Kovács N. László
2011. 07. 30. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megmenekült, mégis visszarohant a romok közé egy norvég férfi, hogy segítségére siessen a még bent tartózkodóknak. A 29 éves férfi dühében szánta rá magát a hősies tettre.

Lafkiri Khalid munkanapja átlagosan indult: a kormánynegyed S-szárnyának harmadik emeletén ült számítógépe előtt, amikor hirtelen robbanás rázta meg a többek között az egészségügyi és munkaügyi minisztériumnak is otthont adó épületet. A férfi legyőzte az előtörő pánikot, majd társaival együtt lerohant a földszintre, a főbejárathoz. Ezt azonban zárva találták, így a pincén át jutottak ki a talajszintre.

„Üvegcserepek, kiszakadt ajtók és kábelek borítottak mindent. Láttam, hogy valaki a földön fekszik, üvölt, és segítségért könyörög – emlékszik vissza a férfi. – Hihetetlenül feldühödtem, és azonnal visszarohantam az épületbe, hogy megnézzem, ki tudok-e hozni valakit, vagy tudok-e bármilyen más módon segíteni”. Khalid a harmadik emeleten találkozott Johan Christian Tandberggel, aki szintén túlélők után kutatott, és videóra is vette, amint a pár sietősen bejárja az üres, omladozó épületet. Egy darabig együtt maradtak, aztán a negyedik emeleten elváltak útjaik. Khalid ekkor döbbent rá, egyedül maradt, és a blokk bármelyik pillanatban összedőlhet, ráadásul új robbantástól is tartani lehet.

A férfi ekkor lerohant egykori munkahelye lépcsőin, ki a főbejáraton, melyet azóta kinyitottak, és megérkezett a térre – biztonságba.

Puccsot gyanított az ifjúsági szervezet elnöke

„Azt hittük, erőszakos hatalomátvétel zajlik az országban, melyben a rendőrség és a védelmi erők is részt vesznek – nyilatkozta Eskil Pedersen, az AUF (az Arbeiderspartiet ifjúsági tagozata) elnöke. – Tudom, hogy az utoyaiak is hasonlóan gondolták, és ezért nem mertek közeledni a rendőrökhöz. A tettes uniformist viselt, és azt mondta, mások is jönnek majd. Ráadásul a kormányzati negyedet is megtámadták”.

A pártvezér a lövöldözés kezdete után azonnal elmenekült a szigetről, ahonnan rögtön egy rendőrkapitányságra vitték. Pedersen azonban ott sem érezte magát biztonságban. „Attól tartottam, ők is benne vannak a dologban” – magyarázta.

„Zéró tolerancia a gyűlölet ellen”

A norvég tragédia Svédországban is összehozta az embereket. Több ezren jelentek meg a stockholmi Sergel-téren tartott demonstráción, ahol magas rangú politikusok és közéleti személyiségek fejezték ki részvétüket az áldozatokkal.

„A kegyetlen, felfoghatatlan, elfogadhatatlan esetek általában összezúzzák a határt „ők” és „mi” között. Így az ellenük irányuló támadás minket is a legnagyobb mértékben érint. Azért vagyunk itt, hogy ezt elmondjuk a világnak” – fogalmazott Jonas Gardell, ismert svéd író. A rendezvényen nem csupán az országhatárnak üzentek hadat: a színpadon együtt jelent meg a jobbközéphez tartozó Mérsékelt Párt igazságügy-minisztere, Beatrice Ask és az egykori szociáldemokrata miniszterelnök, Ingvar Carlsson és több más politikus is.

Több megszólaló is kihangsúlyozta, Anders Breivik tettét nem szabad egyedül a magányos férfi őrületének tekinteni. A terrorista ugyan – egyelőre úgy tűnik – társak nélkül cselekedett, nézeteit azonban megtaláljuk az európai szélsőjobboldali pártoknál. Gardell szerint egyetlen megoldás létezik: ha az emberek felveszik a harcot a gyűlölet ellen. „Lépj be egy demokrata pártba, menj el egy mecsetbe – hirdessünk zéró toleranciát a gyűlölet ellen. Gyújtsunk ma gyertyát, de ne felejtsük el, hogy ha az kiég is, magunkban tovább kell őriznünk a lángot” – fogalmazott a művész.

(svd.se, vg.no, aftonbladet.se)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.