Putyin, a mintapolgár

A Süddeutsche Zeitung beszámol arról, hogy egy német politikusokból álló egyesület az idén októberben Putyint kívánja kitüntetni Nagy Péterhez mérhető tevékenységéért. A Die Presse arról tudósít, hogy a néppárt férfi tagjai elszabotálták frakciótársuk himnuszmódosító elképzelésének parlamenti ismertetését.

2011. 07. 10. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilapban Daniel Brössler Német egyesület kitünteti Putyint, mint állampolgárt című cikkében ismerteti a meglepő döntést. A díjat Quadrigának nevezik – a brandenburgi kapu négylovas kocsija alapján – és olyan példaképeknek szánják, akik a felvilágosodás, az elkötelezettség és közérdek irányába elkötelezettek. Olyan személyiségek, mint Simon Perez, Jean-Claude Juncker és Wolfgang Schäuble kapott az elmúlt években a kitüntetésből. Az idén is egy államférfit, Vlagyimir Putyint szeretnének elismerni. Egy ünnepi eseménnyel egybekötött koncerttel kívánnak Berlinben tisztelegni az „irányított demokrácia” megalkotója előtt. Az indoklás szerint Putyin karakterének olyan tulajdonságait kívánják elismerni, mint a kiszámíthatóság, állóképesség, megbízhatóság és kommunikációs képesség. A belpolitikában sikerült és sikerül a stabilitást párosítani a jóléttel, a gazdaság érdekeivel és az identitással – áll az előterjesztésben. Orosz polgárjogi aktivisták és értelmiségiek alig ismerhetik fel ebben az indoklásban a moszkvai miniszterelnököt.

A díjátadó „Németország Műhely”, magát olyan egyesületként írja le, ahol minden parlamenti párt képviselteti magát: lapok főszerkesztői, csatornák intendánsai és a gazdaság neves képviselői. Az egyesület elnök-helyettese Lothar de Maizière (CDU) az utolsó NDK miniszterelnök, aki egyúttal az Oroszországgal folytatott konzultációkat szervező „Pétervári párbeszéd” német irányító bizottságát vezeti, s az egyoldalúnak nevezett bírálatoktól mindig védelmébe vette a moszkvai vezetést. A Quadriga-díj kuratóriumában helyet foglal André Schmitz (SPD) berlini kulturális államtitkár, Margarita Mathiopoulos, a liberális vállalkozó és Cem Özdemir, a Zöldek elnöke. A Zöldek ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a kuratóriumban határozottan ellenezték Putyin kitüntetését és a szavazáskor sem támogatták azt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilap A szabotázs után: Rauch-Kallat bírálja a néppárti férfiakat című cikkében foglalkozik a himnusz átírása körüli abszurd bohózattal. Maria Rauch-Kallat (ÖVP) volt nőügyi miniszter és nemzetgyűlési képviselő szombaton élesen bírálta a közszolgálati ORF rádióban pártja férfi tagjait, akik folyamatos hozzászólásaikkal megakadályozták, hogy elmondja búcsúbeszédét és módosító javaslatot adjon be az ország himnuszához. A néppárti nőszervezet vezetése, egy titkos akció keretében szocialista és zöld kollégáikkal átírta az ország himnuszának egyik sorát. Ami az eredetiben úgy hangzik, hogy „Nagy fiaid szülőföldje vagy”, azt a jövőben úgy énekelnék, „Nagy lányaid, fiaid szülőföldje”.

Rauch-Kallat pénteken búcsúbeszédében szerette volna ismertetni módosító javaslatát. Ezt akadályozták meg saját, néppárti frakciójának férfi tagjai, amikor egymás után léptek a szónoki emelvényhez és beszéltek az édesítőszerektől egészen a sertéstenyésztésig. Rauch-Kallatnak már nem maradt felszólalási idő, ezért javaslatát csak írásban tudta leadni. A javaslat hozzájárul a nyelvi diszkrimináció eltörléséhez – hangsúlyozta Rauch-Kallat a rádió interjújában. Amennyiben az akciót megbeszélte volna a frakcióval, akkor a beadvány biztosan nem készült volna el. Karlheinz Kopf a néppárti frakcióvezető szombaton nem kívánta kommentálni a történteket. Josef Cap a szocialisták frakcióvezetője, kedvezően fogadta a himnuszmódosító javaslatot. Mint mondta, tény, hogy Ausztriának „nagy leányai” is voltak s ezt jelezni a himnuszban „jogos törekvés” – magyarázta szombaton. A kérdésről szerinte nyugodtan kell vitatkozni. Barbara Prammer (SPÖ) a nemzetgyűlés elnökasszonya szerint a himnusz megváltoztatása „egy egész fontos jelzés”. Szerinte a kormány még az idén megvalósíthatja az átalakítást, és szeretné, ha még az az idén hatályba lépne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.