Régi tartozást törlesztenek Krúdy felé

Nyíregyháza posztumusz díszpolgárává avatja a szabolcsi megyeszékhely önkormányzata a város szülöttét, Krúdy Gyula írót.

MNO
2011. 07. 05. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címet a tervek szerint az augusztus 20-i ünnepi közgyűlésen adják át Krúdy Tímeának, az író leszármazottjának – mondta el Kovács Ferenc polgármester keddi sajtótájékoztatóján. A díszpolgári cím átadásával régi tartozást törleszt a város Krúdy Gyula felé – fogalmazott az eseményen az önkormányzati vezető. Hozzátette: a díszpolgári címben 1994-ben részesült Katona Béla irodalomtörténész, aki sokat írt Krúdy Gyuláról, sokszor felvetette, hogy az író munkássága nagyobb megbecsülést érdemelne. A posztumusz díszpolgári cím odaítéléséről szóló előterjesztést a nyírségi város helyhatósága korábbi testületi ülésén egyhangúlag megszavazta.

Krúdy Gyula írásaiban rendszeresen megemlékezett a városról, több novellájában dicsérte a nyírségi emberek szorgalmát, s mindig úgy érezte, hogy ha erre jár, hazajön ide – hangsúlyozta a polgármester. Kovács Ferenc közlése szerint az önkormányzat célja, hogy a Szindbád szerzőjének emlékét ne csak szobrok, emlékszobák őrizzék, hanem nevét és személyiségét visszaemeljék a köztudatba, általa pedig Nyíregyháza intenzívebben vegyen részt az ország kulturális közéletében. A posztumusz adományozott díszpolgári cím abban is segíthet, hogy Krúdyról mindenkinek először Nyíregyháza, a város lakóinak pedig maga az író jusson a leghamarabb eszébe – tette hozzá Kovács Ferenc.

Krúdy Gyula 1878. október 21-én született Nyíregyházán, iskoláit szülőhelyén, Szatmárnémetiben és a mai Szlovákia területén fekvő Podolinban (Podolínec) végezte. Nem volt még húszéves sem, amikor első novelláskötetét megjelentették, újságíróként munkatársa volt számos folyóiratnak, például a Nyugatnak is.

Az országos hírnevet a Szindbád-sorozat hozta meg számára. 1930-ban megkapta a Baumgarten-díjat, de a jelentős pénzösszeggel járó elismerés alig enyhített anyagi gondjain. Utolsó éveit szegénységben, nehéz anyagi körülmények között élte. 1933. május 12-én érte a halál Budapesten, nevét és emlékét többek között köztéri szobor, utca, helyi oktatási intézmény, a vigadó és a színház kamaraterme őrzi Nyíregyházán.

Krúdy Gyula a magyar irodalom egyik legtermékenyebb alkotója, többet írt, mint Jókai Mór vagy Mikszáth Kálmán. A közönség által legismertebb és legkedveltebb művéből, a Szindbád-történetekből Huszárik Zoltán 1980-ban készített filmet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.