Románia érdeke, hogy magához kösse a kisebbségeket

Romániának is jól felfogott érdeke, hogy minél inkább magához kapcsolja a területén élő nemzeti közösségeket – jelentette ki Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Európai Parlament alelnöke.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799064" target="_blank"><strong>• Egy új időszámítás kezdődött a magyarság életében</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798666" target="_blank"><strong>• Az Erdélyi Magyar Néppárt megfellebezi az elutasító határozatot</strong></a>

MNO
2011. 07. 29. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikussal a Krónika című kolozsvári napilap pénteken közölt interjút. Annak kapcsán, hogy Tőkést a tusnádfürdői kijelentései miatt egyes román politikusok és a román sajtó egy része „hazaárulónak” kiáltotta ki, az EP alelnöke elmondta: mind a magyaroknak, mind a románoknak otthon kellene érezniük magukat saját hazájukban és Európában. Formailag ez a folyamat el is kezdődött – mondta –, tartalmilag viszont éppen ez a hazaárulási vád mutatja, hogy mennyire az elején van még ez a megbékélés. Emlékeztetett arra, hogy Tusnádfürdőn a magyar és a román nemzet közötti párbeszédet szorgalmazta, és egyben azt hangsúlyozta, hogy nem a többség és a kisebbség párbeszédére, hanem az egyenrangú nemzetek közötti szóértésre volna szükség, hiszen erről szól Európa – mondta Tőkés László.

Szerinte Romániának azért lenne saját érdeke minél jobban magához kapcsolni a nemzeti közösségeket, mert az ország demográfiai hullámvölgyben van, rengeteg román költözik el végérvényesen Romániából, így egyáltalán nem mindegy, hogy a maradók hogyan viszonyulnak a nehéz gazdasági helyzetbe került államukhoz. Hozzátette: korbáccsal és hatalmi szóval hazaszeretetet parancsolni nem a legszerencsésebb.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése kapcsán első fokon született elutasító bírósági ítéletről elmondta: súlyosan magyarellenes, kizárólagos és diszkriminatív. Szerinte második fokon semmiképpen nem tartható a bírói indoklás, miszerint az EMNP nem képviseli a román nemzeti érdeket, hanem egy közösségre összpontosít. Szerinte éppen emiatt indult a párt támogatóinak aláírását kétségbe vonó „nemtelen sajtóhadjárat”, amelynek célja a pártbejegyzés megakasztása.

Tőkés a Jurnalul National és az Új Magyar Szó című napilapok írásaira utalt. A két lap kétségbe vonta az összegyűjtött mintegy 30 ezer aláírás egy részének hitelességét, illetve a listákon létező nevek egy részének valódiságát is megkérdőjelezték. Rámutatott: semmi okuk kételkedni az aláírásgyűjtőik megbízhatóságában, és a kezdeményezők az aláírások ellenőrzése terén is minden lehetőt megtettek.

Tőkés László élesen bírálta a verespataki aranybánya-beruházás és a kolozsvári Kétágú templom mellé tervezett építkezés ügyében Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, aki a román kulturális minisztériumot vezeti. A minisztérium bocsátotta ki ugyanis azt a régészeti mentesítési bizonylatot, amivel fontos akadály hárult el a bánya megnyitása elől, valamint a minisztériumhoz tartozó országos műemlékvédelmi bizottság engedélyezte a kolozsvári templom mellé tervezett épületet, miután a helyi műemlékvédők elutasították az engedélyezési kérelmet. Tőkés szerint szégyen, hogy magyar miniszterek „ellenjegyzik az erdélyi épített és természeti örökség rombolását”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.