Röviden

MN
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos hitelek kellenének
Mintegy 1,5 milliárd euró hitelre lesz szükség, ha a Nemzeti megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervben lefektetett célok megvalósulnak – állapítja az ING Bank közleménye. A megújulóenergia-fejlesztési programok sikere a kis, a közepes és a nagy finanszírozási méretű projektek egyensúlyától függ – állítja az elemzés, amely szerint tévhit, hogy a megújuló fejlesztések számára a kis finanszírozási méret az ideális, a méretgazdaságossági szempontok bizony gyakran kifejezetten nagy méretet
indokolnak. (MTI)

Beruház a CEZ Albániában
Új beruházásokat tervez a Cseh Energetikai Művek (CEZ) Albániában. A tulajdonában lévő albán elektromos hálózat korszerűsítésére és kiszélesítésére a cseh energetikai cég 100 millió eurós hitelt vesz fel – közölte Martin Novák, a CEZ pénzügyi igazgatója egy prágai lapinterjúban. Az Energiainfo.hu tudósítása szerint a CEZ bízik abban, hogy az új beruházások által sikerül csökkentenie az albániai veszteségeit, amelyek elsősorban az ottani áramlopások következményei. (MN)

A spórolás is pénzkérdés
A lakosság számára az energiatakarékosság anyagi kérdés, de sokan nem rendelkeznek megfelelő információval a lehetőségekről – állapítja meg a Prímagáz felmérése. A cég kutatásában megkérdezettek 30 százaléka nem is foglalkozott az energiatakarékosság gondolatával. Túl sokba kerülne bármilyen átalakítás a megkérdezettek 70 százaléka szerint, s pont azok nem áldoznak az energiatakarékosságra, akiknek leginkább szükségük lenne a spórolásra. (MTI)

Belehúz az INA
Az INA horvát olaj- és gázipari társaság középtávú stratégiája alapján a cég 2015-ig nagyjából 20 milliárd kunát (709 milliárd forint) fordít fejlesztésre és beruházásokra, a forrás kétharmadát pedig Horvátországban használja fel – közölte Mosonyi György, az INA felügyelőbizottságának alelnöke csütörtökön. Mosonyi György úgy véli, hogy az INA 2011 és 2015 közötti fejlődésének meghatározásához javasolt stratégia erősíti a vállalatot, és jelentősen hozzájárul a horvát gazdaság fejlődéséhez. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.