Sárkányünnepet tartanak a freskófaluban

Második alkalommal tartanak Sárkányünnepet a Borsod megyei, freskófalunak is nevezett Bódvalenkén. Az elsősorban romák lakta kistelepülés házainak falán már tizennyolc alkotás díszeleg.

MNO
2011. 07. 09. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni. A kisközség házainak falán ugyanis a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata van kialakulóban.

Már tizennyolc monumentális freskó készült el – egy éve kilencet lehetett számolni –, és ha valaki Hidvégardó irányából érkezik, a „látvány elképesztő, egyszerre meghökkentő és gyönyörű, beilleszkedve a tájba” – mondta Pásztor Eszter, a bódvalenkei projekt vezetője szombaton az MTI-nek. Emlékeztetett arra, hogy a freskófaluprogram egy éve kezdődött. Az ötletgazdák reményei szerint ezzel turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet az itt élőknek.

Az első Sárkányünnepet tavaly tartották, akkor a Bódva menti rendkívüli árvízi helyzet és a sok-sok eső nehézséget okozott. Ettől függetlenül több százan vettek részt az eseményen, az idei rendezvényre pedig még több embert várnak. A sárkányünnepet hatalmas előkészületek előzték meg – fűzte hozzá. Az ünnepre neves cigányzenészeket, énekeseket hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt.

Pásztor Eszter kifejtette: Bódvalenkén „megszületett a csoda”, kiemelte a Zoran Tairovic szerb cigány festő alkotását, amellyel értékelése szerint elkészült az első világszínvonalú kép. A freskó háromrészes, egy 36 méter hosszú falon látható, és az Ego, Id, Superego címet viseli. „Zoran úgy készítette el a képet, hogy nem festette tele a falat, ettől az alakok úgy tűnnek, mintha a házfal előtt lennének, háromdimenziós ábrázolásban” – magyarázta.

A programvezető arról is beszámolt, hogy a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között.

A meghívott zenészek félórás váltásban vonulnak egyik képtől a másikig, ott improvizálnak, elmesélik a látottakat, majd ezt követi a sárkányvágta, a sárkánymese, koncertek – ahol egyebek mellett fellép a Besh o droM, a Romano Teatro –, aztán amatőrök és profik együtt zenélése, valamint utcabál zárja a programot. A programban emellett rengeteg játék szerepel, és lesz főzőverseny is.

Ezen a napon Bódvalenke bevezeti a helyi pénzt, a lenkést – jegyezte meg Pásztor Eszter, hozzátéve, hogy a Bódvalenke-Freskófalu egyike volt annak a 27 projektnek, amelyeket az Erste Foundation társadalmi integrációs díj pályázatán Country Winner/Honorary Award elismerésben részesítettek a Kelet-Közép-Európából nevezett 1867 közül.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.