Sheffieldből London felé

Vívóink mától éppen Angliában kerülhetnek közelebb a jövő évi londoni olimpiai részvételhez, ugyanis a sheffieldi Európa-bajnokság a kvalifikációs sorozat egyik állomása. Optimista felütéssel, amit az utóbbi hetekben versenyzőink eredményei némileg megalapoztak, arra ne is gondoljunk, hogy bizony távolodni is lehet az ötkarikás részvételtől

2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívásban valamennyi fegyvernemben hét versenyből áll a kvalifikációs sorozat, a cataniai vb majd döntő jelentőségű lesz, itt lehet a legtöbb pontot gyűjteni, de az ugyancsak kiemelten fontos Eb-n is tanácsos jól forgatni a pengét. A végelszámolásnál egy verseny mindenkinél kiesik, a kontinensbajnokságok – és persze a vb – eredményei azonban nem törlődnek. Csapataink meglehetősen rossz világranglistás pozícióból vágtak neki a kvalifikációnak, s bár most sem rózsás a helyzet, férfi kardban, valamint női párbajtőrben és tőrben sem menthetetlen. (Legerősebb szakágunkban, férfi párbajtőrben és női kardban Londonban csak egyéni versenyt rendeznek, férfi tőrben pedig legfeljebb egyéni szereplésben bízhatunk.) A rangsorokban minél előbb be kellene törni a legjobb nyolcba, tekintettel arra, hogy csak az első négy, továbbá még egy-egy európai, ázsiai, amerikai és afrikai együttes ér révbe. Női párbajtőrözőink és tőrözőink a 9., férfi kardozóink a 11. helyet foglalják el, de mivel a már a kvalifikációba számító legutóbbi hét versenyből nevezett csapataink hatszor a nyolc között végeztek, a látszatnál jobban állnak. Igaz ugyanakkor, hogy dobogóra egyszer sem sikerült állnunk, ami jelentős ugrást eredményezne. (Itt kell azért megjegyezni, hogy férfi párbajtőrözőink legutóbb Heidenheimben nyertek, Buenos Airesben bronzérmesek lettek.)
Így Sheffieldben az lenne a legfontosabb, hogy a három együttesünk kivágja a rezet. Férfi kardban ehhez Kovács Tamás fegyvernemi szövetségi kapitány szerint az kellene, hogy Szilágyi Áron és Decsi Tamás végre egyszerre vívjon jól, mert akkor bárkit megverhetünk. A szakvezető bevallotta, hogy elképzelése a tervezett fiatalításra csak részben valósulhatott meg, mert Iliász Nikolász sérülései és betegségei miatt haloványan szerepelt, így az Eb-re nem utazik, és az athéni olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt visszakerült az együttesbe. Női párbajtőrben a havannai Világkupán fegyelmezetlenül viselkedett Takács Emese, a hazai ranglista második helyezettje kimaradt a csapatból, ám az együttes nélküle, a tavaly vb-ezüstérmes Szász Emese vezérletével Sydneyben is hatodik lett. Női tőrözőinket az utóbbi időben rendre az extraklasszis olaszok állították meg, az Eb-n viszont a lengyelek legyőzésével be lehetne masírozni a legjobb négybe.
Az egyéni világranglistákon párbajtőrben Boczkó Gábor és Szász Emese egyaránt a második, Szilágyi a hatodik, a csapatoknál címvédő férfi párbajtőrözőink másodikok, így nem túlzott a szakvezetés sheffieldi elvárása: két-három érem megszerzése. Ám a csapatversenyekben most kivételesen a sok negyedik helyet sem bánnánk.
Az Eb-csapat, férfiak, kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt; párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András; tőr: Bíró Péter, Szabados Gábor, Gátai Róbert, Mazza Lorenzo. Nők, kard: Benkó Réka, Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna; párbajtőr: Szász Emese, Antal Edina, Békefi Edina, Budai Dorina; tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.