Sokan teherként tekintenek a házasságra

A nigériai társadalomban változóban van a házasság hagyományos szemlélete: manapság sok nigériai férfi teherként tekint a nősülésre, mivel komoly egzisztencia szükséges egy feleség eltartásához, ugyanakkor az ország egyes területein a nők inkább férjük egyenrangú társai akarnak lenni.

MNO
2011. 07. 10. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigéria déli részein a fiatal férfiak körében a házasság elvesztette vonzerejét – mondta el Sola Odunfa nigériai újságíró a BBC online kiadásában (bbc.co.uk). Az ifjak sokkal tovább ragaszkodnak az agglegényélethez, mint apáik, miközben a pártában maradt fiatal nők egyre nagyobb aggodalommal szemlélik, amint életük legszebb évei elszállnak.

A kép a fiatal házasok tekintetében sem rózsásabb arrafelé – folyatta a cikk szerzője. Szakítottak a hagyományos családi fészekkel, és a házasságról alkotott elképzeléseik olyan messze esnek a korábbi tradícióktól, hogy sokan kételkednek abban, jelent-e számukra bármit is frigyük. Az ország északi területén más a helyzet – ott az iszlám hatása és a kulturális gyökerekhez való ragaszkodás miatt a házasság intézménye megőrizte hagyományos értékeit a nyugati befolyással szemben. Délen háromféle házasság dívik: az iszlám, a keresztény és a hagyományos. A ragyogó szertartás után várható élet azonban sok fiatal férfi kedvét szegi az elkötelezettségtől. A délkeleti térségben egy húszas éveiben járó férfi nem mer házasságra gondolni munkás élete első tíz évében, akkor sem, ha egyetemet végzett, hacsak a szülei nem olyan gazdagok, hogy fizessék a számlát.

Még jobban főhet a vőlegényjelölt feje, ha választottja ugyancsak diplomás, ugyanis minél műveltebb egy lány, annál nagyobb becsben tartja a családja. Ha a diplomás férfi lehúzott egy évtizedet egy olaj- vagy telekommunikációs cégnél, csak akkor engedheti meg magának a nősülés luxusát és azt, hogy feleségét egy életen át ő irányítsa. Délnyugaton más a helyzet. Nem a menyasszony „ára” okoz fejfájást a nősülőknek, hanem az értékek és az erkölcs változása. Arrafelé a fiatal nők természetesnek fogják fel a családi életben a Nyugatról érkezett női egyenjogúságot, és azt is, hogy szabadon válasszák meg életük útját.

A válás súlyos gazdasági következményekkel jár a férjekre nézve, ezért ritkán viszik dűlőre a dolgot. A cikk szerzője szerint közismert, hogy a váláshoz folyamodó nők a vallásosak közül kerülnek ki. A többiek ugyanis szellemidézőktől kérnek tanácsot, és előfordul, hogy a „hagyományos” módon szabadulnak meg a férjüktől: gyilkossággal. A temetés és a gyászév letelte után pedig gondtalan gazdagságban élnek tovább.

A fiatalok közül sokan esküsznek templomban. A nigériai főváros, Lagos templomaiban manapság már a gyermeket váró párok is megkapják az áldást. Sok család ugyanis megköveteli, hogy fiuk menyasszonya essen teherbe a frigy előtt. A dogmákhoz ragaszkodó templomok sem küldik el az ilyen párokat: arra kérik őket, hogy kössenek polgári házasságot, aztán térjenek vissza áldásért. Mint hangsúlyozzák: a gyermek az isten ajándéka – írta Odunfa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.