Svájc nem gyengíti a frankot

A Neue Zürcher Zeitung beszámol arról, hogy a berni kormány egyelőre nem kívánja gyengíteni a frank árfolyamát. A Tages-Anzeiger arról tudósít, hogy májusban lényegesen megemelkedett a keleti uniós tagállamokból érkező munkavállalók száma.

2011. 07. 20. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Zürcher Zeitung – nzz.ch

A svájci napilap Lemondanak a frank további erősödése elleni intézkedésről című cikkében tudósít a berni kormány „be nem avatkozási” politikájáról.

A szövetségi kormány komolyan veszi az erős franknak az exportágazatra, kiskereskedelemre, a svájci kis- és közepes vállalkozókra, valamint turizmusra gyakorolt hatását. Azonnali intézkedések mégsem célravezetők – áll a szövetségi gazdasági minisztérium (EVD) közleményében. Amennyiben az euró tovább veszítene az értékéből, a gazdasági növekedés további gyengülésével kell számolni.

A helyzetet – a Svájci Nemzeti Bankkal (SNB) közösen – a nyári szünetben is értékelik. Johann Schneider-Ammann hétfőn ebben az ügyben találkozott Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszterrel, Doris Leutharddal, a gazdasági tárca vezetőjével, valamint a nemzeti bank képviselőjével a parlament gazdasági bizottságában. Időközben a gazdaság és a politika képviselői máris számtalan recepttel szolgáltak az erős frank leküzdésére. Ezek a negatív kamattól az áfakulcs csökkentésén keresztül egészen a munkaidő meghosszabbításáig, a franknak az euróhoz kapcsolásáig terjednek.

Tages-Anzeiger – tagesanzeiger.ch

A zürichi napilap Több Kelet-Európa Svájcban című cikkében készít gyorsmérleget a munkaerőpiac májusi felszabadítását követő változásokról.

Május óta a nyolc, 2004-ben EU-taggá vált állam polgárai előtt megnyílt a munkaerőpiac. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország polgáraira érvényes a polgárok szabad mozgásának elve. A Szövetségi Bevándorlási Hivatal (BFM) legfrissebb adatai szerint májusban 989 tartózkodási és 1210 rövidített tartózkodási engedélyt adtak az említett országok polgárainak.

Az új tagállamokból érkezők növekvő bevándorlásának egyik legfőbb oka a bevándorlási hivatal szerint, hogy a gazdasági növekedés további munkaerőt igényel. A svájci munkanélküliség 2010 májusa és 2011 májusa között 3,8 százalékról 2,9 százalékra csökkent. 2011 májusára 2,5 százalékkal emelkedett az országban élő külföldiek száma és elérte az 1,74 millió személyt, az összlakosság 22,4 százalékát. Csaknem kétharmaduk (64,4 százalék) származik az EU-ból és az EFTA-térségből. Románia és Bulgária polgárai számára még két és fél évig kontingensek lesznek érvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.