Szakmai bizottság felügyeli a stratégia megalkotását

Közlekedési intézményi és vállalati vezetők, szakértők részvételével szakmai irányító bizottság alakult a Nemzeti Közlekedési Stratégia kidolgozásának elősegítésére.

MNO
2011. 07. 19. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keddi közleménye szerint a Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár által vezetett bizottság tagjait az NFM mellett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a GYSEV Zrt., a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt., a Közlekedéstudományi Egyesület, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Mérnöki Kamara, a MÁV Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság delegálta. A testület munkáját az érintett háttérintézmények, vállalatok szakértőiből összeállított munkacsoportok is segítik majd.

A stratégia elkészítésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kapott megbízást a szaktárcától. Az alágazati stratégiákat egységesítő koncepció szakmai közösségeket és társadalmi szervezeteket bevonó tervezése másfél-két éven belül zárulhat le.

A feladat részét képezi egyebek mellett az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazási lehetőségeinek és a szomszédos országokba irányuló határátmenetek sűrítésének önálló elemként beépítendő vizsgálata is. A közlekedési stratégia megalkotását indokolja, hogy az EU-ban már készül a következő évtized közlekedéspolitikáját meghatározó Fehér Könyv.

Magyarországnak továbbá érdemben kell reagálnia az unió TEN-T hálózati politikájában várható változásokra is. A közösségi törekvéseknek megfelelően a közlekedési rendszerek átszervezésének középpontjában az energetikai, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak kell állniuk.

Az Új Széchenyi-terv közlekedésfejlesztési programjában rögzített kormányzati elvárásoknak az egységes ágazati stratégiában is meg kell jelenniük – emlékeztetnek a közleményben. A stratégia gyakorlati alkalmazása, megvalósítása a forráslehetőségeket alapvetően meghatározó uniós költségvetési ciklusokhoz illeszkedve 2014-ben kezdődhet meg.

Az idén a tervek szerint a részletes tematika és módszertan összeállítása történik. A stratégia a helyzetfeltárás után három ütemre, nagy távra (2041), hosszú távra (2027) és középtávra (2020) készül el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.