Száz éve nem látott mértékűre zsugorodik a hadsereg

Romney tanácsadókra, Gingrich internetre költött, míg Obama pénzének jelentős részét még több pénz szerzésére fordította – írja a The Washington Post. A részletes elemzés megerősít néhány sztereotípiát, és még az is kiderül belőle, melyik jelölt evett egyik vetélytársa éttermében. Száz éve nem látott mértékűre zsugorodik a brit hadsereg – írja a The Guardian. A több mint tízezer katona elvesztését a minisztérium a tartalékosok megerősítésével igyekszik majd pótolni.

Kovács N. László
2011. 07. 18. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (Washingtonpost.com)

Romney tanácsadókra, Gingrich internetre költött, míg Obama pénzének jelentős részét még több pénz szerzésére fordította – írja a The Washington Post az amerikai elnökválasztási kampány első negyedének költekezési adatai alapján. A részletes elemzés megerősít néhány sztereotípiát, és még az is kiderül belőle, melyik jelölt evett egyik vetélytársa éttermében.

Obama, aki előző kampányának jelentős részét a kis adományozók felajánlásaiból finanszírozta, ma már nagyban játszik: 14 millió dolláros költségvetésének harmadát új támogatók felkutatására költötte. A Demokrata Párt országos bizottságával közös támogatói esten például majdnem 40 ezer dollárba került egy személy vacsorája, de 117 ezerbe került a Broadway Theaterben és 185 ezerbe a Waldorf Astoria Hotelben rendezett esemény is. Az elnök azonban nem feledkezett meg a „gyökerekről” sem: jelentős összeget költött postai küldeményekre és internetes kampányra is, jelezve, tulajdonképpeni bázisáról sem feledkezett meg. Obamánál csak Michele Bachmann számít nagyobb arányban a közemberekre: 3 milliós kampányából 700 ezret az ő megnyerésükre költött, postai küldemények és online üzenetek formájában.

Mitt Romney kiadásait nézve is a komoly, szabálykövető mormon benyomását kelti. A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt azt ígéri, több évtizedes üzleti gyakorlatával képes rendbe hozni a gazdaságot és leküzdeni az államadósságot. Az egykori massachusettsi kormányzó ennek megfelelően óvatosan költekezik, több mint 20 milliójából csupán ötöt költött el, főként tanácsadókra, adminisztrációra és pénzgyűjtő rendezvényekre. „Szikár, de erős kampányt folytatunk, mely a lehető leghatékonyabban képes kommunikálni a jelölt üzenetét – közölte a politikus szóvivője. – Minden államban versenybe szállunk a szavazatokért.”

A „kishalak” eközben továbbra is azon fáradoznak, hogyan tehetnék ismertebbé nevüket a választók előtt, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő, tapasztalt kampánycsapat – ez pedig nem olcsó. Tim Pawlenty például költségvetésének ötödét, 580 ezer dollárt alkalmazottaira költötte, akik főleg Iowában és New Hampshire-ben igyekeznek szélesíteni a jelölt bázisát. Ez a két állam a legfontosabb az elnökjelölt-aspiránsok számára, hiszen itt derül ki először az előválasztások eredménye – ha a jelölt itt katasztrofális vereséget szenved, vagy hirtelen az élre ugrik, az komolyan befolyásolhatja az egész választás menetét. Pawlenty 200 ezer dollárt költött iowai üzletekben, míg Romney ennek majdnem négyszeresét – a számok magukért beszélnek.

A legérdekesebbek természetesen a jelentéktelen apróságok: a várakozásokkal ellentétben Romney például 35 ezer dollárt költött az általában fiatalabbak körében népszerű Apple számítógépekre, míg Obama a konzervatívabb Microsoft licenceire fizetett ki 157 ezret. Newt Gingrich repült a legtöbbet: 450 ezer dolláros számlát hagyott maga után a Moby Dick Airwaysnél, amelyet azóta sem fizetett ki. Az egykori házelnök, akit sorozatosan hagynak ott alkalmazottai, az internetre sem sajnálta a pénzt: majdnem egymilliót fizetett ki három szoftverfejlesztő cégnek. A legkülönösebb kiadás Tim Pawlenty bevallásán jelenik meg: az egykori minnesotai kormányzó 7 dollárért vacsorázott a Godfather’s Pizza nevű étteremben, amelyet egykor jelenlegi vetélytársa, Herman Cain üzemeltetett.

The Guardian (Guardian.co.uk)

Száz éve nem látott mértékűre zsugorodik a brit hadsereg – írja a The Guardian. A több mint tízezer katona elvesztését a minisztérium a tartalékosok megerősítésével igyekszik majd pótolni.

Nagy-Britannia 2014-ben kivonul Afganisztánból, ez pedig körülbelül 16 ezer katona elbocsátását vonja majd maga után, így 100 ezerről 84 ezerre, a búr háború idejében látott számra apad a brit hadsereg létszáma. A sereg gyengülését azonban a tartalékosok erősödése kísérné, amelyhez a hadügyminisztérium másfél milliárd fontos támogatást eszközölt ki a kormányzattól. A tervek szerint 5000 tartalékost harctéri feladatok ellátására is kiképeznek majd, és különleges osztályok is létrejönnek a hadosztályon belül, úgy mint internetes biztonság, elhárítás, szanitécek és idegen nyelven beszélő csapattestek.

A szigetországot vezető koalíció elsődleges feladatának tekinti a hiánycsökkentést, a reformokat így természetesen a hadsereg sem kerülheti el. A múlt hónapban körvonalazott tervek szerint minden vezető beosztású katona felelős lesz tisztjei számának csökkentéséért, ugyanis a kormányzat szerint a katonaság vízfejűvé vált. Azok a tisztek, akik nem igyekeznek költséghatékonyan működni, akár állásukat is elveszíthetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.