Szenvedélyes „megszállottak”

Megszállottak, vagy csak a kihívást keresik? – sokan teszik fel ezt a kérdést, amikor a vadászíjászokra terelődik a szó. Egyértelmű válasz persze nincs. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy aki íjat vesz a kezébe, kemény fába vágja a fejszéjét. Az iménti enyhe képzavarból felocsúdva nézzük meg: kiből, miért és hogyan lesz – ahogy ők mondják – fair vadász.

Nagy Áron
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontlövés volt, több száz méterről. Egyetlen dörrenés, és a szarvas már esett is össze. Miközben az elejtett vad felé sétáltam, kissé elszégyelltem magam. Többé már nem találtam örömöt a puska durranásában – írja nekem egy Amerikában élő barátom, aztán hozzáteszi: „engem úgy neveltek, hogy keressem a férfias kihívásokat, a fair küzdelmet. Így hát, amikor hazatértem, letettem a fegyveremet és vettem egy íjat.”
A hozzáférhető adatok tanúsága szerint a vadászíjászat egyre népszerűbb Európában is, míg a tengerentúlon mára, mondhatni, tömegessé vált. Hazánkban jelenleg körülbelül ezren rendelkeznek szakvizsgával, s a képesítettek nagyobbik része rendszeresen járja az erdőket, mezőket. A Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke szerint többségük szenvedélyes, néhányan pedig kifejezetten megszállottak – jó értelemben, persze.
– A vadászatnak ezt a nemét másként aligha lehetne élvezni, hiszen nagyobb befektetést igényel, miközben kevesebb sikerrel kecsegtet – mondja Ambróczy Árpád. Szerinte még egy jó íjásznak is mintegy tízszer annyi idő kell a sikeres lövéshez, mint puskás társainak.
– Esetünkben a fizikális és pszichés igénybevétel szintén nagyobb – folytatja az elnök. – A hagyományos vadászleseket nem igazán tudjuk használni, ezért vinnünk kell magunkkal a fára felszerelhető mobil leseinket. Mivel a cél, hogy húsz-harminc méterre megközelítsük a vadat, voltaképpen eggyé kell válnunk a környezetünkkel. Aztán órákon át a legnagyobb csöndben ülünk, s ha a szél iránya megváltozna, a helykeresés, a megbúvás, egyszóval minden kezdődhet elölről – teszi hozzá.
Hazánkban a jogszabályok tiltják a számszeríjak használatát. Nem kizárt viszont az irányzékkal ellátott, nagy átütőerejű, s viszonylag könnyen kezelhető csigás íjak használata, amely épp az imént felsorolt tulajdonságai miatt válhatott népszerűvé. Az interneten fellelhető tesztvideók tanúsága szerint ezek a szerkezetek egy megfelelő heggyel felszerelt vesszőt akár egy olajoshordón is „keresztülütnek”. Alighanem ebben keresendő annak magyarázata, miért éppen a nagyvadak elejtésére használatosak.
Mint megtudtuk, a tradicionális és reflexíjakat ezzel szemben az apróvad vadászatánál kedvelik, mivel ilyenkor a gyorsaság fontosabb, mint az erő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hagyományos módszerekkel készült magyar visszacsapó-, vagy angolszász hosszúíj ne lenne alkalmas egy szarvas, esetleg vaddisznó terítékre hozására. Ambróczy Árpád egyébként is úgy véli, hogy a sikeres lövés nem anynyira az íj fajtájától, mint inkább a természet, a vad és a táj minél tökéletesebb ismeretétől függ.
Magyarország a kontinensen az elsők között, a rendszerváltozás után szabályozta a íjas vadászatot. A vadászterületek kapui azóta nem csak a puskások előtt állnak nyitva, ám a tapasztalatok szerint őket szívesebben fogadják, mivel komolyabb bevételi forrást jelentenek számukra.
A lehetőség tehát adott: aki érez magában kellő erőt és elszántságot, hogy ha kell, akár napokig csússzon-másszon az avarban, vagy üljön egy fa tetején egyetlen őzért, kedvére megteheti. Előbb persze bizonyítania kell.
– A vadászíjászat „beugrója” az állami vadászvizsga. A kiegészítő képzésre csak ennek megszerzése után lehet jelentkezni – figyelmeztet Nagy István szakértő. Mint mondja, az írásbeli teszten legalább hetvenöt százalékos eredményt kell elérni, ezután jöhet a számonkérés gyakorlati része.
– A férfiak esetében ötvenfontosnál erősebb íjat ír elő a jogszabály, a nők elé azonban nem támaszt efféle korlátot – magyarázza a szakértő, majd hozzáfűzi: összesen tizenkét lőállásból kell három-három célt eltalálni. Ezek különböző méretű állatalakok. A legkisebb távolság öt, a legnagyobb negyven méter. Az előírások anynyiban kedveznek a csigás íjat használóknak, hogy megengedik az irányzék használatát. Jellemző azonban, hogy mindenki a saját íját használja, azt, amivel később vadászni is akar – tette hozzá.
A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy olyanok is akadnak a vizsgázók között, akiket leginkább csak a kényszer visz rá az íjászatra. Ők azok, akiknek vadászjegyét nem, de fegyvertartási engedélyét valamilyen okból, mondjuk egy kocsmai verekedés vagy gazdasági bűncselekmény miatt bevonták, ám a hatályos szabályok szerint joguk van vadászni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.