Szörnyű merénylet: több mint nyolcvan halott az ifjúsági táborban

Legalább 84 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben – közölte szombat hajnalban a norvég rendőrség. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/799063">• Nincs magyar áldozat</a></strong><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799010"><strong>• Véres délután Norvégiában </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798953"><strong>• Véres merénylet a kormányzati negyedben + Képek</strong></a>

MNO
2011. 07. 23. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista, mert több sebesültnek válságos az állapota, és szombat hajnalban még mindig áldozatok után kutattak az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten és annak partjai mentén.

Az Oslo központjában, a kormány székházánál bekövetkezett robbantásban heten vesztették életüket, további tíz ember megsebesült.

Két órával a robbantás után egy rendőrnek öltözött férfi válogatás nélkül lövöldözni kezdett a norvég fővárostól északnyugatra fekvő Utoya szigeten egy táborban, ahol a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának tagjai voltak nyári egyetemen.

A fiatalok többsége 16 és 22 év közötti volt, de akadt közöttük 13 éves gyerek is. Amikor a férfi lövöldözni kezdett, pánik tört ki a tábor résztvevői között, többen a vízbe ugrottak, mások fákon és barlangokban kerestek menedéket.

Jonas Gahr Store külügyminiszter azt mondta a támadások után, hogy a terrorakcióknak maradandó hatásuk lesz Norvégia életére, de nem fogják megváltoztatni az országot, s Norvégia továbbra is ugyanazt a politikát képviseli majd, mint eddig.

Elfogták a támadót

A hatóságok elfogták az elkövetőt és robbanószert is találtak a környéken. „Letartóztattak egy férfit a szigeten történtekkel kapcsolatban. Az illető norvég” – mondta el az igazságügyi miniszter.

A 32 éves támadó a rendőrség szerint egy szabadkőműves páholy tagja, muszlimellenes, szélsőjobboldali nézeteket vall. Feltételezések szerint politikai indítéka volt a támadássorozatnak. A férfi hozta működésbe az Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben felrobbant pokolgépet is. A kormányfő országa elleni példátlan támadásnak nevezte a történteket.

Jens Stoltenberg miniszterelnök évtizedek óta maga is a lövöldözés helyszínén, az Utoya szigetén tölti nyári szabadságát, szombaton itt tartott volna előadást a szociáldemokrata fiatalok nyári egyetemén.

Részvétnyilvánítás

A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában pénteken történt tragédia után – közölte a Miniszterelnökség. A közleményben az áll: a magyar kormány és a magyar nép együtt érez a sebesültekkel, és osztozik a norvég nép fájdalmában. Hozzáteszik: Magyarország annak ideológiai hátterére való tekintet nélkül elítéli az erőszak minden formáját.

Magyar áldozatokról vagy sebesültekről továbbra sem tudnak.

(MTI, CNN, hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.