Szudán már el is ismerte déli testvérét

Szudán az elsők között, a függetlenné válás előtt egy nappal, már pénteken hivatalosan elismerte Dél-Szudánt önálló államként.

MNO
2011. 07. 08. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szudáni kormány elkötelezi magát, hogy érvénybe léptesse a (2005-ös) békeszerződést, és elrendezzen minden, a referendumot követően felmerült kérdést” – jelentette ki az elnöki ügyekért felelős szudáni miniszter, Bakri Hasszán Száleh, arra a januári népszavazásra utalva, amelyen a dél-szudániak 98 százaléka az országrész függetlenedése mellett tette le a voksát. A referendum megtartását a miniszter által is emlegetett 2005-ös békeszerződés írta elő, amelyet észak és dél vezetői 22 év háborúzás után, amerikai és brit nyomásra írtak alá.

Bár Szudán ígéretet tett, hogy tiszteletben tarja a népszavazás végeredményét, több kulcskérdésben, mint például az olajbevételek elosztása, illetve egyes területek hovatartozása, eddig nem sikerült egyezségre jutnia a két országrész vezetőinek. Omar el-Besir, Szudán elnöke, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki, korábban megerősítette, hogy részt vesz a dél-szudáni fővárosban, Jubában rendezett függetlenedési ceremónián. El-Besir azt is kifejtette, stabilitást kíván az új államnak. Elismerte független államként a világ legújabb országát a német elnök, Christian Wulff is, aki a déli államfőnek küldött levelében üdvözölte Dél-Szudánt „a szabad és független” államok között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.