Több milliárdot hozott az EU-elnökség a turizmusnak

Az EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvények hatása mintegy 3,5 milliárd forintra tehető a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által készített becslés szerint.

MNO
2011. 07. 20. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség felmérése alapján az EU-elnökség ideje alatt a vidéki és fővárosi négy-, ötcsillagos szállodai szobaéjszakák száma 38 ezer volt, ez mintegy 45 ezer vendégéjszakának felel meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első öt hónapjában a magyarországi szállodák összes vendégéjszakáinak száma 4,98 millió volt. Vidéken a négycsillagos hoteleknél 860, az ötcsillagosoknál 720 szobaéjszakát számoltak, a fővárosban 20 400-at, illetve 16 ezret.

A szövetség közleménye szerint az EU-elnökség eseményeinek hatására a vidéki és a budapesti négy- és ötcsillagos hotelek szobaárbevétele 1,137 milliárd forintot tett ki. Hozzáteszik, hogy az átlagos költést figyelembe véve az uniós rendezvények vendégei által generált forgalom a magyarországi szállodákban mintegy 1,7 milliárd forint volt. Ebben nem szerepel az egyes vidéki konferenciák, illetve a budapesti rendezvények helyszínein megjelenő forgalom – jegyzik meg.

A turizmus bevételeinek általános megoszlása szerint a szállodai költésekkel azonos nagyságrendet képvisel a vendégek szállodán kívüli költése (közlekedés, szórakozás, kiskereskedelem). Ezt is figyelembe véve az EU rendezvényeinek teljes hatása mintegy 3,5 milliárd forintra tehető Magyarországon. A becslés elkészítésénél a szövetség az EU-rendezvények vendégeit fogadó – mintegy 50 – szállodától kapott szobaéjszakák számát, illetve a KSH szállodai kategóriánkénti adatait vette figyelembe, kerekítve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.