Tovább fertőzhet: meg kell semmisíteni a génmanipulált kukoricát

Somogy megyében nyolc gazdálkodó kapott határozatot a génmódosított kukoricavetés megsemmisítéséről. Nem csak a szennyezett vetőmagból kikelt, de az attól 400 méteres védőtávolságon belül lévő hasonló növényi kultúrát is be kell tárcsázni, mert a virágzással tovább fertőződhet a szomszédos kukoricatábla – közölte a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási hivatala szerdán az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798239" target="_blank"><strong>• A kormányhivatalok intézkednek a GMO-s magok ügyében </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797213" target="_blank"><strong>• Kemény büntetésre számíthatnak a GMO-spekulánsok</strong></a>

MNO
2011. 07. 20. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc somogyi gazdálkodó, illetve kereskedő Somogyszob, Szorosad, Kaposvár, Balatonszentgyörgy, Siófok és Kánya településeken vetett génmódosított kukoricát, melyet meg kell semmisíteni. Egy kaposvári cég Hetes, Berzence, Balatonboglár, Csákány, Kisbárapáti, Szenna, Nemesvid és Csurgó településekre értékesítette tovább a szennyezett vetőmagot. A megsemmisítések koordinátorai a vetőmag-felügyelet, illetve a falugazdászok lesznek, a növényvédelmi felügyelők esetleges bevonásával – olvasható a közleményben, melyben arról is tájékoztatnak, hogy Somogy megyében vetőmag-felügyeleti osztály nincs, regionális szintű felügyeleti központja Baranya megye.

Még nem tudni, mekkora területről van szó

Az MTI kérdésére, hogy mekkora területet érint Somogy megyében a megsemmisítési határozat, Szabó István, a kormányhivatal sajtóreferense azt közölte: a génmódosított vetőmaggal bevetett terület legalább kétszáz hektár, de azt még nem tudni, hogy az úgynevezett pufferterülettel, azaz a védősávban lévő növényekkel együtt mekkora területről van szó. Szabó István azt is elmondta, hogy az érintett gazdálkodók egyike sem kereste még meg a növény- és talajvédelmi igazgatóságot.

A Somogyi Hírlap információja szerint több száz hektárt érintenek a megsemmisítési határozatok. A lap úgy tudja, hogy egy magántulajdonban lévő, 24 hektáros területet már betárcsáztak, a többi kukoricavetést – a határozat szerint – július 21-ig kell megsemmisíteni.

Elérheti az 5000 hektárt

Mint arról a szaktárca közleménye alapján az MTI korábban beszámolt, a Mezőgazdasási Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) július 4-i vizsgálati eredménye GMO-szennyeződést talált egy kukoricahibrid fajta vetőmagtételében. A szennyezett vetőmagot a gazdák 2500 hektár nettó területen már elvetették. A körülöttük lévő védősávon belüli növényi kultúrával együtt az érintett terület nagysága elérheti az 5000 hektárt.

Biztosak lehetnek káruk megtérítésében

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért, valamint agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a GMO-szennyezés okozta kár pontos mértékét még most mérik fel a hatósági szakértők, ám a gazdálkodók biztosak lehetnek káruk megtérítésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.