Továbbra sincsen megegyezés a görögök megsegítéséről

Továbbra sem egységes az euróövezeti országok, illetve vezető európai uniós illetékesek álláspontja abban, hogyan folytassa az EU a súlyos adósságválságban lévő Görögország pénzügyi támogatását, azaz pontosan mit tartalmazzon a következő évekre szánt intézkedéscsomag.

MNO
2011. 07. 11. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez derült ki hétfőn Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozóján az értekezlet előtti nyilatkozatok és helyszíni értesülések szerint. Eltérő vélemények hangzottak el arról, mennyire sürgős egy újabb támogatási csomag jóváhagyása, illetve arról is, pontosan milyen szerepet játsszanak ebben a magánbankok.

Több nyilatkozatban felbukkant az a vélemény is, hogy most már többről van szó, mint Görögország kisegítéséről a nehéz helyzetből, ugyanakkor hivatalosan nem tettek utalást a válság tovaterjedésének lehetőségére.

A késő délután kezdődött megbeszélés előtt „koordinációs” céllal találkozót tartott több vezető uniós illetékes. A megbeszélést kezdeményező Herman Van Rompuy uniós elnök ennek végeztével csupán annyit közölt, hogy Görögországról tárgyaltak, illetve az euróövezetben tapasztalható „közelmúltbeli fejleményekről” cseréltek nézetet.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke például azt mondta, a lehető leggyorsabban dönteni kell az új programról. Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter viszont arról beszélt, hogy az új tervről „gyorsan, de fölösleges sietség nélkül” kell határozni. Egyes elképzelések szerint még e hónapban, más várakozások szerint ősz elején állhat össze a csomag. A magánbankokat illetően a vélemények abban közel állnak egymáshoz, hogy részt kell venniük az új programban, mégpedig önkéntes alapon.

A részletekről azonban nincs megállapodás, és egyelőre nem jutottak közös álláspontra a bankok képviselőivel korábban folytatott egyeztetéseken sem. Az új görög támogatási program értéke elérheti a jelenleg futó hároméves programét, azaz 110 milliárd euró körül lehet. Több hétfői nyilatkozatban felbukkant az a vélemény is, hogy most már többször van szó, mint Görögország kisegítése a nehéz helyzetből, ugyanakkor hivatalosan nem tettek utalást a válság tovaterjedésének lehetőségére. Legmesszebb a spanyol pénzügyminiszter, Elena Salgado ment, aki úgy fogalmazott: „rendszerjellegűbb” problémával állnak szemben, amely „több, mint kizárólag Görögország esete”, és „az euróövezet stabilitását egészében érinti”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.