Túl őszinte volt a védelmi miniszter

A brazil Folha de Sao Paulo vezető hazai híre, hogy újabb miniszter alatt inog a bársonyszék, mert a védelmi tárca vezetője túl őszinte volt egy interjúban. A spanyolországi lapok kivétel nélkül a tegnapi nagy horderejű bejelentés hátterét, az előre hozott választások hírét és Zapatero örökségét elemzik.

2011. 07. 30. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br – Brazília

A brazil sajtóban szombaton Nelson Jobim keddi tévéinterjújának következményeit is taglalják az elemzők, akik már biztosra veszik, hogy a védelmi tárca 65 éves vezetője hamarosan feláll kényelmes és már négy éve koptatott székéből. Jobim ugyanis azt találta mondani őszinteségi rohamában a TV Folhával készített interjú során, hogy a tavalyi elnökválasztáson nem is az elnöknőre, hanem fő vetélytársára, José Serrára szavazott.

Az elnöki palotából kiszivárgott források szerint Dilma Rousseff haragra gerjedt, amikor tudomást szerzett az interjú tartalmáról, és már azt fontolgatja, hogy távozásra szólítja föl. Pénteken már látható jelei is voltak a megromlott viszonynak, mert igen hűvösen bánt vele a Planalto elnöki palotában, amikor fogadást adtak az argentin elnöknő, Cristina Fernández de Kirchner tiszteletére. A Folha de São Paulo szerint Dilma már tudta, hogy kire szavazott Jobim, de nem foglalkozott a szokatlan ténnyel, és megtartotta elődje, Luiz Inácio „Lula” da Silva miniszterét.

elpais.com, elmundo.es, abc.es, lavanguardia.com, deia.com, elperiodico.com – Spanyolország

A spanyolországi sajtóban értelemszerűen a kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero bejelentését elemzik, aki november 20-ára írta ki az előre hozott választásokat hosszú-hosszú halogatás után. Az El País – amely a minap is vezércikkben követelte a választások mielőbbi kiírását – két fő magyarázatot látott Zapatero döntésében: a görög válságot és az utána következő sietve – és külső nyomásra – bevezetett reformokat. A kormányhoz közeli lap nem bánt kesztyűs kézzel vele, amikor elemezte Zapatero több mint hét éve tartó kormányzását, és mérgezett gazdasági örökségnek nevezte mindazt, amit feltehetően január elseje után maga után hagy. Ezt egy mondatban foglalta össze a konzervatív ABC: 100 milliárd eurós költségvetési hiány és 4,8 millió munkanélküli.

Az El País-cikk szerzője, Enrique Bolanos végkövetkeztetése szerint a hazai gazdaság padlót fogott, és nem bír ki újabb csapásokat. Pedig a Moody's a bejelentés napján jelezte, hogy ha nem vezetnek be újabb reformokat, akkor tovább folytatja a bankok, cégek és tartományok leminősítését. Ugyanazon a napon, amikor a néppárti (PP) ellenzék vezetője, Mariano Rajoy viszont azt ígérte a szocialistáktól átcsábítandó szavazóknak, hogy nem tervez újabb szociális megszorításokat.

Zapatero döntését valószínűleg az állami kezelésű egyik közvélemény-kutató iroda, a CIS legújabb felméréseinek eredménye befolyásolhatta döntően, mert a szocialisták szerint nem tűnik behozhatatlannak november végéig a 7,1 pontos hátrány a Néppárt mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.