Új erőmű hatszázezer háztartásnak

Felavatták az E.ON gönyűi erőművét tegnap. A 433 megawattos gáztüzelésű blokk 600 ezer háztartás áramigényét fedezi majd. Bencsik János az eseményen azt hangsúlyozta, hogy Magyarország 2030-ig biztosan nem tud majd elszakadni a földgáztól, még a megújuló források térnyerése esetén sem.<br />

Dékány Lóránt
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebezhető az országunk, sok múlik azon, honnan és menynyiért tudjuk megvásárolni az energiát – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, ahol átadták az E.ON 433 megawattos erőművét. A blokk összesen 600 ezer háztartást szolgál ki árammal, vagyis fedezi az ország villamosenergia-igényének kilenc százalékát. Az erőmű hazánkban a legmagasabb, 59 százalékos hatásfokkal rendelkezik, ehhez képest a magyarországi termelőegységek átlagosan 33,5 százalékos hatásfokkal üzemelnek. – Tudatosabb energiafogyasztókká váltunk. De nemcsak odafigyelő emberekre, hanem takarékosabb technológiára is szükség van – hangsúlyozta az államfő. Emellett rámutatott, olyan környezetre van szükség, ahol a magánvállalatok érdekei mellett a közjó is érvényesülni tud.
– A gönyűi erőmű jól jelzi, hogy a befektetők bizalma helyreállt – fogalmazott az eseményen Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért és energiaügyekért felelős államtitkára. Megjegyezte, az E.ON állami és európai uniós támogatás nélkül fektetett be 400 millió eurót Magyarországon, ami más beruházók figyelmét is felkeltheti az ország iránt. Emellett szerinte a megvalósított beruházás azt is jelzi, hogy a hazánkban tevékenykedő jelentős méretű cégek a válságadó ellenére hosszú távon tervezik nálunk a működésüket. Bencsik János abban bízik, hogy az erőmű egyszerre biztosít méltányos profitot a társaságnak, és szolgálja Magyarország biztonságosabb, hatékonyabb energiaellátását.
Az államtitkár hozzáfűzte, az ország hosszú távú energiapolitikai céljai szempontjából is kiemelkedően fontos a most átadott erőmű. – A hazai energiatermelő egységek nagy része elöregedett, ezért a gönyűihez hasonló modern blokkokra van szükségünk – emelte ki a szakpolitikus. Bencsik János leszögezte, a magyar villamosenergia-rendszerben a gáz szerepe egyre növekszik majd. Úgy vélte, Magyarország még a megújuló források térnyerése mellett sem fog tudni elszakadni a földgáztól 2030-ig. Ugyanakkor kifejtette, az új erőmű rugalmas működése által jelentősen nő a hazai villamosenergia-rendszer szabályozhatósága, ami sokkal jobb lehetőséget teremt a zöldenergia nagyobb mértékű felhasználására. Bencsik János kitért a már elkészült nemzeti energiastratégiára is, amelynek szakmai véleményezése június 12-én zárult. – A stratégia még a nyári parlamenti szünet előtt a kormány elé kerülhet, az Országgyűlés pedig kora ősszel fogadhatja el azt. Ehhez kell aztán igazítani a részletszabályozásokat is – közölte az államtitkár.
Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária igazgatósági elnöke kijelentette, a gönyűi erőmű mind a hatékonyság, mind pedig a beépített technológia szempontjából a csúcsot jelenti Magyarországon. Az elnök külön köszönetet mondott Gönyű polgármesterének és lakosságának, amiért megértették a beruházás szükségességét.
Bernhard Fischer, az E.ON német energiatermelő társaságának vezetője – idetartozik a gönyűi erőmű is – arról beszélt, hogy ez a blokk különleges számukra, mivel ez a cégcsoport egyik legjelentősebb termelőegysége Európa e részén. Mint mondta, az átadott erőmű hatékonyságával és környezetbarát technológiájával segít Magyarországnak, hogy elérje az Európai Uniónak megfogalmazott károsanyagkibocsátás-csökkentési vállalását. Az erőmű építése még 2009-ben kezdődött meg, és az év elején kezdte meg a próbaüzemet. A kereskedelmi működés májusban indult. A blokk az E.ON elképzelései szerint az északnyugat-magyarországi ipari központhoz hozza közelebb az energiatermelést.

Főtáv a Főgáznál. A Főgáz látja el fűtőanyaggal a Főtávot a július 1-jén kezdődő gázévtől – közölte a budapesti gázszolgáltató. (Az előző, 2010–2011-es gázévben a távfűtő társaságnak a Mol szállított gázt.) Mint tudatták, a fővárosi önkormányzati cégek mellett – mint például a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt. vagy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – a Főgáz Budapesten kívül az ország számos területén önkormányzatokat, intézményeket, bankokat és egyetemeket is kiszolgál majd. A cég ezenkívül elnyerte a Budapesti Egészségközpont Zrt. gázellátását is, aminek eredményeként nyolc budapesti kórháznak szállítanak fűtőanyagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.