Új mélypont a sajtóbotrányban

Új mélypontra süllyedt a News of the World a sajtóbotrányról nyilvánosságra kerülő információk fényében. A rendőrség ugyanis közölte, a nemrégiben megszüntetett bulvárlap „magánnyomozója” Sara Payne, a nyolc éves Sarah Payne édesanyja telefonját is lehallgatta, akit 2000-ben egy szexuális bűnöző elrabolt és meggyilkolt – tudósít a The Guardian. Az al-Kaida támogatásával vádolja Iránt az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma – írja a The New York Times.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800069" target="_blank"><strong>• Brit sajtóbotrány: vizsgálják a lehallgatásokat</strong></a>

2011. 07. 28. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Új mélypontra süllyedt a News of the World a sajtóbotrányról nyilvánosságra kerülő információk fényében. A rendőrség ugyanis közölte, a nemrégiben megszüntetett bulvárlap „magánnyomozója” Sara Payne, a nyolc éves Sarah Payne édesanyja telefonját is lehallgatta, akit 2000-ben egy szexuális bűnöző elrabolt és meggyilkolt – tudósít a The Guardian.

A sebet tovább mélyíti, hogy az édesanya szövetségesének és támogatójának tekintette a lapot. A NotW a médiában leghangosabban pártolta „Sarah törvényét”, azaz a jogot, hogy a szülők megtudhassák, ha szexuális bűnökkel elítélt személy költözik, él vagy dolgozik gyermekük közelében (a javaslatot azóta törvényerőre emelték a szigetországban). Payne több újságíróval is baráti kapcsolatot ápolt, a bulvárlap munkatársai megjelentek szülei temetésén, és meglátogatták a decemberben súlyosan megbetegedő asszonyt, aki a lap utolsó számába is írt búcsúztató cikket.

Payne még egy telefont is kapott a lap főszerkesztőjétől – Rebekah Brooks-tól – hogy azon bonyolíthassa a törvényért folytatott harcához kapcsolódó hívásait. Glenn Mulcaire, a magánnyomozó, aki a NotW megbízásából különböző személyek lehallgatását végezte, a gyanú szerint azokat az üzeneteket hallgatta meg, melyek erre a mobilra érkeztek. Ez egyrészt Brooks közvetlen részvételét is felveti, melyet eddig mindenki állhatatosan tagadott, másrészt újabb, különösen csúnya élt ad az eddig sem kifejezett szép botránynak.

„Ez az új mélypont. A NotW utolsó száma komolyan rájátszott a Payne-ügyre, Brooks ezzel példálózott a parlamenti bizottság előtt. Csak megvetést érdemel, amit ezek az emberek csináltak” – fogalmazott Tom Watson, munkáspárti képviselő, a News International egyik leghangosabb kritikusa. Payne nevük elhallgatását kérő ismerősei annyit közöltek a lappal, az asszony „összeomlott a hírek hallatán”.

Mint ismert, a News of the World a szintén meggyilkolt Milly Dowler telefonját is lehallgatta – ez volt az a szikra, mely a máig nem csituló botrány kirobbanásához és a lap megszűnéséhez vezetett. A rendőrség ezek után elkezdte vizsgálni, mennyi figyelmet kaptak a korszak más bűnügyei, melyek közül Sara Payne meggyilkolása az egyik legmagasabb profilú. A hatóságoknak ugyanakkor nincs könnyű dolguk: Mulcaire 11 ezer oldalnyi jegyzetet hagyott maga után. Eleinte – Payne nagy megkönnyebbülésére – azt jelentették, neve nem szerepel a listán, most azonban közölték vele, hogy mégis – eddig egyszerűen nem jöttek rá, hogy az egyik feljegyzett személy őt takarja.

Brooks szóvivői „iszonyatosnak” nevezték a vádat, elmondva, Payne az egykori szóvivő „közeli barátai közé tartozott”, ezért a rendőrség állítása „különösen felháborító”.

The New York Times (nytimes.com)

Az al-Kaida támogatásával vádolja Iránt az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma – írja a The New York Times. A minisztérium hat iráni állampolgár ellen vezetett be szankciókat, akik gyanújuk szerint a terrorszervezetet pénzelik.

A gyanút kevés bizonyítékkal támasztották alá, azt mindenesetre egyértelműen kijelentették, hogy Ezedin Abdel Aziz Khalil „az al-Kaida elsőszámú intézője” kapocsként szolgál a terrorszervezet és a köztársaság kormánya között. „Ez a hálózat az elsődleges mód, melynek segítségével az al-Kaida pénzt és embereket mozgat a Közel-Kelet és Dél-Ázsia között. Ezek az erőforrások Atijah Abd al-Rahmanhoz is eljutnak, Pakisztánba” – szól a közlemény. Al-Rahman, akire egyébként szintén kiterjed a minisztérium szankciója, a hírek szerint a terrorszervezet második emberévé lépett elő a közelmúltban, Ajman al-Zawahiri mögé.

A Pénzügyminisztérium döntése alapján amerikai állampolgárok semmiféle üzleti ügylet nem bonyolíthatnak a feketelistára helyezett személyekkel, ráadásul azokat minden amerikai törvényhatóság alá eső vagyonuktól megfosztották – bár mivel ilyennel valószínűleg nem rendelkeznek, a hatóság akciója inkább politikai súlyú.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.