Újabb pofont kaptak a görögök – ők a világ leggyengébbjei

Még tovább süllyesztette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis a befektetésre ajánlott szinteknél messze alacsonyabb – államadós-kockázati besorolásait szerdán a Standard &amp; Poor’s, amely szerint a múlt heti euróövezeti csúcson javasolt adósságátrendezés részleges nem törlesztésnek felelne meg.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799443" target="_blank"><strong>• A Moody’s le van maradva – Felesleges volt az újabb leminősítés</strong></a>

MNO
2011. 07. 27. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán Londonban bejelentette, hogy az eddigi „CCC”-ről két fokozattal „CC”-re módosította a hosszú futamú görög szuverén adósság osztályzatát. Ezzel az euróövezeti tag Görögországé jelenleg a leggyengébb államadósi besorolás az egész világon. Az S&P közölte, hogy az új görög osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás marad érvényben.

A hét elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service az addigi „CAA1”-ről négy fokozattal „CA”-ra rontotta Görögország besorolását; ez megfelel a Standard & Poor’s által szerdán megállapított új görög államadós-osztályzatnak. A Moody’s azzal indokolta a döntést, hogy az euróövezeti csúcson bejelentett program nyomán a görög államkötvények értékvesztéssel járó átcserélésének – vagyis a hitelminősítői besorolási kritériumok alapján Görögország nem törlesztővé válásának – immár „gyakorlatilag százszázalékos az esélye”.

A szerdai görög leminősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor’s is közölte: a múlt heti eurócsúcs közleményéből azt a következtetést vonta le, hogy a görög államadósság javasolt átrendezése a cég besorolási metodikája alapján szelektív nem fizetővé válásnak felelne meg. Az elemzés szerint a javasolt átstrukturálást az S&P is értékvesztéssel járó kötvénycserének („distressed exchange”) tekinti, mivel valószínűleg veszteségeket okoz majd Görögország kereskedelmi hitelezőinek.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már a brüsszeli eurócsúcs után bejelentette, hogy a magánszektorbeli adósságbefektetők bevonása a Görögország megsegítését célzó új pénzügyi programba besorolási szempontból „korlátozott nem fizetői eseménynek” minősül, és a Fitch Ratings ennek megfelelő – vagyis „RD” (restricted default) – szintre fogja módosítani Görögország osztályzatát, az érintett görög kormánykötvények besorolását pedig „D”-re (default) azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsereprogram ajánlati időszaka lezárul. Ezek az osztályzatok a Fitch múlt heti londoni bejelentése szerint az új kötvények kibocsátásáig lesznek érvényben; a cég ezután ezekre a papírokra várhatóan „mélyen spekulatív” új besorolásokat állapít majd meg.

A brüsszeli euróövezeti válságcsúcs határozatai alapján Görögország 109 milliárd euró pótlólagos finanszírozáshoz juthat, ám ezt a zárónyilatkozat szerint kiegészíti a magánszektorbeli hitelezők önkéntesnek nyilvánított hozzájárulása, amely három év alatt 37 milliárd eurót tehet ki. Ez utóbbi elem azonban – akár önkéntes, akár nem – hitelminősítői szempontból az érintett szuverén vagy kereskedelmi adós nem fizetővé válásának felelhet meg – legalábbis az érintett adóssághányad erejéig –, ha a magánszektorbeli befektetőket veszteség éri.

A nemzetközi hitelminősítők már a múlt heti eurócsúcs előtt jelezték, hogy – legalábbis szelektív – nem törlesztővé válásnak tartanának minden olyan kísérletet, amely arra irányulna, hogy a bajba jutott euróövezeti országok kisegítésében a magánszektorbeli kötvénybefektetők is vegyenek részt, veszteségeket vállalva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.