Válogatás nélkül lelőtt mindenkit

92 áldozata van a norvégiai merényleteknek – közli a hirado.hu. A hatóságok attól tartanak, hogy ez a szám még nem végleges. A lehetséges motivációról egyelőre nem mondanak biztosat. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/799051?searchtext=szörnyű" target="_blank">• Szörnyű merénylet: több mint nyolcvan halott az ifjúsági táborban</a><br /></strong><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/799106" target="_blank">• ide vezet a torz gondolkodás</a></strong>

MNO
2011. 07. 23. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti tragédiának nevezte a norvég miniszterelnök az Oslóban és az egyik közeli szigeten pénteken elkövetett kettős merényletet, amely – a legfrissebb adatok szerint – legalább 91 emberéletet követelt. Jens Stoltenberg sajtóértekezletén korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

A második világháború óta nem volt ilyen

„A második világháború óta nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény” – mondta a kormányfő a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy 1974 óta ő is rendszeresen részt vesz az AUF nyári egyetemén, és az idén éppen pénteken szólalt volna fel a mintegy hatszáz fiatal táborlakó előtt.

„Ez egy rémálom” – fogalmazott Stoltenberg, utalva arra, hogy 14-19 éves fiatalok kényszerültek szembenézni a „félelemmel, a vérrel és a halállal”. Hozzátette, hogy ebben az ifjúsági táborban „vidámsággal, elkötelezettséggel és biztonsággal találkozott eddig, most pedig néhány óra leforgása alatt pokollá változott ifjúságának édenkertje”.

Norvégiában minimálisak a vezetőket védő biztonsági intézkedések. Stoltenberg kiemelte, hogy az ország „védjegye” a nyitott és biztonságos társadalom, ahol fenyegetés nélkül lehet politikai vitákat folytatni. „Ez az, amit most támadás ért, ami veszélybe került” – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem szabad feladni Norvégia értékeit.

Knut Storberget belügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen szigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül. A kormányzati negyedet továbbra is lezárva tartják, de a belváros többi részében teljesen szabadon lehet közlekedni.

V. Harald norvég király felszólította honfitársait, hogy támogassák egymást „ebben a nehéz helyzetben”.

84 halott az ifjúsági rendezvényen és 7 Oslóban

Mint ismert, nyolcvannégy fiatal halt meg kora este Norvégiában a fővárostól nyugatra egy nyári táborban, ahol egy ámokfutó több lőfegyverből válogatás nélkül lőtt az emberekre; két órával korábban Oslo központjában hét ember vesztette életét a kormány székházánál elkövetett pokolgépes merényletben.

A rendőrség elfogott egy magas, szőke, kék szemű, 32 éves norvég férfit, Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet.

Anders Behring Breivik a nyíltan bevándorlás-ellenes Haladás Párt tagja, magát kereszténynek és konzervatívnak nevezte a Facebookon, gyűlöli a multikulturalizmust, a muszlimokat és a baloldaliakat – adta hírül az atv.hu.

Az eddigi hírek szerint nincs magyar érintett

Magyarország norvégiai nagykövetsége nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje az Oslóban és az egyik közeli szigeten elkövetett kettős merényletnek.

Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton az MTI-nek telefonon elmondta, hogy tart az áldozatok azonosítása. Hozzátette, hogy a nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még péntek késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk. A nagykövetség ügyeleti telefonszáma 00-47-92-44-78-76 éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.

A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket.

Mindkét merényletet ugyanaz a férfi hajtotta végre. A férfi, miután működésbe hozta a pokolgépet Oslo belvárosában, autóba ült és a szigetre hajtott, ahol magát rendőrnek álcázva kezdett lövöldözni. Túlélők szerint több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit, akit csak ért. A szigeten pánik tört ki, a fiatalok közül sokan halálfélelmükben a vízbe vetették magukat, de a gyilkos a vízben is célba vette őket.

A VG című norvég lap azt írta szombat hajnalban internetes oldalán, hogy a férfi – aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett – korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten. Az újság úgy tudja, a norvég rendőrség az éjjel házkutatást tartott a férfi lakásán Oslo nyugati részén. A rendőrség a gyanúsított letartóztatása után talált egy robbanószerkezetet a szigeten, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak.

Először sokan mennydörgésre gyanakodtak

Egy Norvégiában élő magyar szemtanú, Bodó Benjámin arról számolt be, hogy ő két rövid villamosmegállónyira járt, amikor egy nagyon erős dörrenést hallott. Az esős időjárás miatt először sokan mennydörgésre gyanakodtak, de a rendőrök, mentők és tűzoltók megjelentése ezt cáfolta. A tűzjelző szirénák még két órával később is hangosan szóltak a városrészben. Noha a rendőrség lezárta a teljes negyedet, mintegy száz méterre meg lehetett közelíteni a helyszínt, és a beszámoló szerint egy kirakat még ott is betört a légnyomástól.

A szemtanú szerint a járókelők nyugodtan viselkedtek, csődület nem alakult ki. A hírügynökségi jelentések szerint a robbanás közvetlen közelében viszont pánik és káosz uralkodott el. A negyed viszonylag néptelen volt, mert a nyári munkarendben pénteken háromkor már befejeződött a munkaidő, és az irodák fokozatosan kiürültek – mondta el a szemtanú.

Norvégiában – amely tagja a NATO-nak és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben – a második világháború óta nem történt merénylet.

(hirado.hu/MTI/atv.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.