Van, aki szerint csak PR-fogás a székelyföldi régiós szavazás

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) népszavazást kezdeményezne a székelyföldi megyékben arról, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye alkosson egy közös székely régiót – jelentette be Fazekas Csaba, a párt alelnöke.

MNO
2011. 07. 07. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MPP politikusa szerint pártja egyeztet Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzatainak három magyar elnökével, akik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselik. A Krónika című napilap által idézett Fazekas elmondta: azt szeretnék, hogy a három megye önkormányzati képviselői tartsanak együttes ülést. Ezen a részt vevő közgyűlési képviselők kinyilvánítanák, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyének a történelmi Székelyföldhöz tartozó része alkosson külön régiót. Emellett szükség lenne arra is, hogy a térség lakói is népszavazáson erősítsék meg ezt az igényt – mondta az MPP alelnöke.

Lokodi Edit, a Maros megyei tanács elnöke kivitelezhetetlennek tartja az MPP kezdeményezését, hiszen Maros megyében a tanács többsége román. Szerinte reálisan kell mérlegelni a lehetőségeket, figyelembe véve azt is, hogy Maros megye lakosságának mindössze 35 százaléka magyar. Henning László, a Kovászna megyei tanács alelnöke kifejtette, korábban is zajlottak már egyeztető tárgyalások az MPP vezetőségével, és abban állapodtak meg, hogy megvizsgálják a közös tanácsülés jogi lehetőségeit. „A három megye önkormányzati képviselői több mint egy éve folytatnak egyeztető tárgyalásokat a közigazgatási átszervezésről” – jelentette ki a Krónikának Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, aki szerint valóban szükséges a közös fellépés. Azonban úgy véli, hogy a székelyföldi régió esélyeit nem kellene „politikai PR-tanácsülésekkel” gyengíteni.

Románia területi-közigazgatási átalakítását a román kormánykoalíció őszre halasztotta, miután az RMDSZ elutasította Traian Basescu államfőnek és az őt támogató Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) azt a javaslatát, hogy nyolcra, illetve tízre csökkentsék a jelenlegi 41 megye számát. Egyik javaslat sem volt ugyanis előnyös a romániai magyarság egésze számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.