Van, ami az eurózóna válságánál is jobban fenyegeti a világ gazdaságát

Boehner csütörtököt mondott – írja a The New York Times. „Néhány jobboldali idióta” több veszélyt jelent a világ gazdaságára, mint az eurozóna krízise – nyilatkozta Vince Cable brit üzleti miniszter az amerikai költségvetési vitát kritizálva, tudósít a The Guardian.

Kovács N. László
2011. 07. 27. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times – nytimes.com

Boehner csütörtököt mondott – írja a The New York Times. A republikánus házelnök hiánycsökkentő javaslatát nagyrészt párttársai sem támogatják, az elnök pedig már vétójogát emlegeti. Ráadásul a tervezetben több száz milliárd dolláros lyuk tátong.

A kongresszus körülbelül egybillió dolláros adósságkeret-emelést hagy jóvá, melyet 1,2 billiós kiadáscsökkentés kísér. Ha jövőre feláll egy kétpárti bizottság, mely képes újabb elvonásokban megállapodni, akkor jöhet az újabb hitelemelés – legalábbis ezt a forgatókönyvet írja elő John A. Boehner házelnök legújabb megoldása az Egyesült Államokat hetek óta fogva tartó költségvetési gondokra. A tervet azonban már megszületésének első pillanataitól kezdve tapintható ellenérzés övezi: a konzervatívok szerint nem elég átfogó, a demokraták ízlésének pedig túlságosan rövid távú. Mindennek tetejébe még a független kongresszusi költségvetési iroda is kritizálta a javaslatot, megállapítva, csupán körülbelül 850 milliárdot spórolna meg az ígért 1 billió helyett.

A házelnök kénytelen volt csütörtökre csúsztatni a szavazást, bár valószínűleg így sem lesz képes megszerezni javaslatához a kongresszus támogatását. Eric Cantor frakcióvezető ugyan összetartásra és a törvény megszavazására biztatta a konzervatívokat, több republikánus képviselő már jelezte, nem hajlandó Boehner terve mellé állni. A demokraták természetesen még annyira sem lelkesednek: a Fehér Ház kétmondatos közleményben reagált, kijelentve, ha a javaslat valahogy mégis eljutna az Ovális Irodába (amire a szenátusi demokrata többség miatt igen kevés az esély), vezető tanácsadói „a vétójog használatára biztatnák az elnököt”.

Mindeközben a republikánusokat több oldalról is próbálják rávenni a kompromisszumos megoldásra. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, mely több százezer dollárral támogatta a kisebb kormányzatot követelő, főként a Tea Party mozgalomhoz köthető republikánusokat, most úgy tűnik, saját csapdájába esett. „Ha az adókról és a szabályozás lazításáról van szó, akkor nagyon is megfelel nekik a kormányzatellenes politika, most azonban, hogy ez a hozzáállás már a gazdasági stabilitást fenyegeti, láthatóan kevésbé lelkesednek korábbi kedvenceikért” – fogalmazott David Axelrod, az elnök egyik tanácsadója. A kamara most a Boehner-féle terv elfogadására biztatja a támogatott képviselőket. A választók is igyekeznek beleszólni az események alakulásába: a Fehér Ház főadminisztrátora közölte, kedd délben rekordot döntött a politikusokhoz érkező polgári hívások száma: körülbelül negyvenezer ilyen megkeresés érkezett, kétszer annyi, mint általában.

The Guardian – guardian.co.uk

„Néhány jobboldali idióta” több veszélyt jelent a világ gazdaságára, mint az eurozóna krízise – nyilatkozta Vince Cable brit üzleti miniszter az amerikai költségvetési vitát kritizálva – tudósít a The Guardian. A liberális-demokrata politikus emellett elismerte, a szigetország gazdasága sincs „túl fényes helyzetben”, leszögezte azonban, a kormány nem enged a megszorításokból.

„Az a különös helyzet állt elő, hogy a világ pénzügyi rendszerét az eurózóna problémáinál is komolyabban fenyegeti egy rakás jobboldali idióta az óceán túlpartján” – fogalmazott Cable a BBC egyik műsorában. A miniszter megemlítette, Obama láthatóan frusztrált, hogy „faképnél hagyták az oltárnál”, mivel Boehner házelnök még a hívásaira sem hajlandó válaszolni. Ha pedig a probléma nem oldódik meg, az amerikai szövetségi kormány augusztus elején lehúzhatja a rolót, mely pesszimista elemzők szerint újra mély gazdasági válságba ránthatja a világot.

Az üzleti miniszter elismerte, Nagy-Britanniában sincs minden rendben, ezen azonban, úgy véli, a munkáspárti kormányok által hagyott nyomokat tekintve nincs mit csodálkozni. A riporter kérdésére Cable határozottan kijelentette, a koalíció hisz a kemény megszorítások szükségességében és hatásosságában, ezért azoktól nem áll el. „A befektetők bíznak bennünk, inkább Németország vagyunk, mint Görögország – fogalmazott. – A vásárlókedv csökkenése az egyik legnagyobb probléma, erre kell gyorsan megoldást találnunk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.