Vége az egyetemi „divatbemutatóknak”

A lisszaboni Katolikus Egyetem (UCP) vezetése úgy határozott, hogy azonnali hatállyal véget vet a lezser öltözékeknek. A spanyol belpolitikában váratlan fordulattal már nem az ellenzék, hanem az ország legbefolyásosabb lapja, az El País is követelte a szocialista kormányfő azonnali lemondását. A spanyolországi lapok másik kiemelt híre azzal foglalkozott, hogy az alsóház elsöprő többséggel elutasította a Franco-felkelés és -diktatúra elítélését célzó javaslatot.

2011. 07. 20. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Publico.clix.pt, expresso.clix.pt, jn.pt, dn.pt stb. – Portugália

Az egyetem csak félig-meddig meglepő döntést hozott, amely már a következő tanévtől érvényes a diákokra és a tanárokra is. Ezt a rendeletet azért vezették be, mert egyre több diák vette a bátorságot ahhoz, hogy papucsban vagy rövidnadrágban jelenjen meg az órán. A rektori tanács (CAI) június 30-i keltezésű határozata alól természetesen nem mentesülhetnek az egyetemi tanárok és a technikai dolgozók sem. Ettől kezdve az egyetemre járóknak a helyhez méltó és illő öltözéket kell viselniük, és tekintetbe kell venniük azt a tényt is, hogy a katolikus egyház tartja fenn az intézményt. Tehát nem írták elő, hogy miben kell járniuk a hallgatóknak és dolgozóknak, csak határt szabtak a méltóságnak – indokolt a rektor, Manuel Braga da Cruz. A határozat érvényes az egyházhoz tartozó összes felsőfokú intézményre. Meglepő módon nem az egyház az „úttörő” ezen a téren, mert éppen egy éve rendelte el az akkor még szocialista oktatási tárca, hogy a tanárok lehetőség szerint ne strandra illő nadrágban, hawaii stílusú ingekben, mély ruhakivágással vagy magas sarkú cipőben jelenjenek meg a vizsgákon. Braga da Cruz hozzátette: már náluk is előfordult, hogy valaki Benfica-mezben akart vizsgázni.

Elpais.com, elmundo.es, lavanguardia.com, publico.es stb. – Spanyolország

Két fontos tényt érdemes kiemelni a spanyol sajtó ismét eseménydús hírözönéből. Az egyik szerint nem meglepő tény, hogy Mariano Rajoy, a néppárti (PP) ellenzék vezére 2004 óta évente legalább egyszer – az országértékelő vita közepén vagy végén – Zapatero lemondását követelte. Ezt idén is megtette. Hétfőn viszont a baloldali médiabirodalom, a Grupo PRISA vezérlapja, a kormányhoz elvileg közelálló El País követelte vezércikkében Zapatero lemondását, vagyis a „fejét”. Az írás lényege szerint azzal tenné a legnagyobb szolgálatot az országnak, ha nem húzná az időt márciusig, hanem minél előbb kiírná az előre hozott választásokat. A vezércikk időpontjának megválasztása jelképes tartalmat is hordozott, mert hétfőn, a spanyol polgárháború (1936–1939) kitörésének 75. évfordulóján közölték.

A másik hír pedig éppen ezzel kapcsolatos, és minden spanyolországi hírportál címoldalán szerepel. A madridi alsóház leszavazta a galíciai nacionalista párt (BNG) határozati javaslatát, amellyel módosítani akarta az úgynevezett 1977-es amnesztiatörvényt. A módosítás lényege abban állt, hogy ki akarták venni belőle az emberiesség elleni bűnöket, hogy majd egy külön eljárásban elítélhessék a Franco-diktatúra (1939–1975) idején elkövetett bűnöket, és egyúttal a nemzetiek július 18-án kezdett és polgárháborúba torkolló felkelését. Tavaly Baltasar Garzón vizsgálóbíró ugyanebbe a kísérletébe bukott bele, és három eljárást is indítottak ellene, ráadásul meghatározatlan időre felfüggesztették foglalkozása gyakorlásától. A határozat érdekessége, hogy elsöprő többséggel a kormányzó szocialisták (PSOE), a spanyol Néppárt (PP) és a katalán kereszténydemokrata–liberális pártszövetség, az Összetartás és Unió (CiU) képviselői utasították el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.