Véget ért a tehetséggondozó program

Befejeződött a fogyatékossággal élők tehetséggondozó programja az Észak-Alföldön. Az egyéves projekt szerdai, debreceni zárókonferenciáján a szervezők hangsúlyozták: a sérült emberek sokszor csak a megfelelő támogatás hiánya miatt nem tudnak a társadalom hasznos tagjává válni.

MNO
2011. 07. 27. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Géniusz program részeként, csaknem tízmillió forint uniós támogatással megvalósult, személyre szabott képzéseken 15 fogyatékkal élő fiatal vett részt Szolnokról, Debrecenből és Nyíregyházáról. Kiválasztásuknál fontos szempont volt a tanulmányi eredményük és az érdeklődési körük, hiszen a cél a bennük rejlő potenciál kibontakoztatása volt – mondta Tárkányi Edit mentor.

A projektnek egyebek mellett része volt a nyelvoktatás, az érettségire felkészítés, a zenei képzés és a drámapedagógia. A mentor közölte: a látás- vagy hallássérült fiatalok legtöbbször hasznos tagjai lehetnének a társadalomnak, ha hozzájutnának ahhoz a speciális oktatáshoz, amellyel képesek lennének tanulni. Megítélése szerint jelenleg sem az oktatási rendszer, sem a munkaerőpiac nincs felkészülve a fogyatékossággal élők fogadására és elhelyezésére.

Kiss Ákos, a program szakmai vezetője elmondta: a Helen Kellerről elnevezett tehetségsegítő esélyegyenlőségi program vezető partnere, a Fehér Bot Alapítvány tevékenységében új irányvonalat jelent a fogyatékossággal élők tehetséggondozása, amit mindenképpen folytatni kívánnak. Az alapítvány mintegy 130 látássérült fiatallal van kapcsolatban, és a jövőben még többet kíván tenni társadalmi integrációjukért – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.