Végrehajtást kezdeményez a MÁV

Jogellenes bérlőkkel szemben megismételt végrehajtást kezdeményezett a MÁV Zrt. a Nyugati pályaudvaron, hogy a műemléki védettségű területen rendezett utasbarát körülmények érvényesüljenek, a keddi végrehajtást ismét kifogás emelésével akadályozták meg az érintettek – közölte a vasúttársaság kedden.

MNO
2011. 07. 26. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint egy 2007-es jogerős bírósági ítélet nyomán kezdeményezték a megismételt végrehajtást, amely ellen a korábbi bérlők – az elmúlt évekhez hasonlóan – ismét kifogást nyújtottak be a bírósághoz, ezzel késleltetik a jogellenes állapot megszüntetését. Közleményében a MÁV Zrt. emlékeztet arra, hogy a Nyugati pályaudvaron található ingatlanok bérbeadásáról két vállalkozással kötött bérleti szerződéseket a vasúttársaság 1993 és 1995 között, amelyet 2005-től kezdve felmondtak. A bérlők bíróság előtt támadták meg a felmondások egy részének jogszerűségét, a peres eljárásokat a MÁV Zrt. mindkét társasággal szemben jogerősen megnyerte, a bíróság a bérleti szerződések felmondását 2006-ban jogszerűnek ítélte meg. A jogerős bírósági ítéletek szerint mindkét korábbi bérlő köteles kiüríteni és visszaadni a MÁV Zrt.-nek a bérelt területeket – írja közleményében a MÁV Zrt.

A MÁV tájékoztatása szerint a bérlők az ingatlanrészek kiürítésére, illetve birtokba adására vonatkozó kötelezettségüknek ez idáig nem tettek eleget, hanem a fellebbezési lehetőségek kihasználásával évek óta akadályozzák, hogy a MÁV Zrt. ingatlangazdákodási igazgatósága megteremtse a rendezett, tiszta és biztonságos utaskörnyezetet a Nyugati pályaudvaron. A vasúttársaság hangsúlyozza: a jogtalan használaton túl a korábbi bérlők az eredetileg bérelt 1121 négyzetméter területhez képest önkényesen elfoglaltak több mint kétszeres nagyságú, 2523 négyzetméter területet, amelyet albérletbe adnak további társaságoknak. A bérleti jogviszonyok megszűnését megállapító jogerős bírósági ítéletek ellenére a korábbi bérlők a mai napig úgy adják albérletbe a területeket, hogy erre saját bérleti szerződéseik megszűnését követően semmilyen jogalapjuk sincs. Ezzel a jelenlegi ismeretek szerint megtévesztik az albérlő vállalkozókat.

A MÁV Vagyonkezelő Zrt. a további bérbeadáshoz nem járult hozzá, ezért – a MÁV-val szemben elkövetett jogsértés miatt – 2011-ben büntetőfeljelentést tett. A MÁV szerint a korábbi bérlők engedély nélküli átépítetésekkel megrongálták a műemléki védettségű Nyugati pályaudvart, ami bűncselekménynek számít. A hatóságok 2011 áprilisában megállapították a műemlékrongálás tényét, a MÁV Zrt. kezdeményezésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) kiadta a bontási kötelezést. Bontásra a rendőrséggel egyeztetve a jogerős bontási engedély birtokában fog sor kerülni – írja közleményében az MÁV Zrt.

Az MTI érdeklődésére a Nyugati pályaudvaron területet bérlő Novodel Kft. és a Bovi Kkt. vezetője, Bódis Kálmán elmondta, hogy 376 négyzetméter esetében átadási kötelezettségük van, amit már teljesíteni akartak, de a MÁV képviselője nem jelent meg. A többi területnél vitatják az ügyet, ezért további bírósági szakasz várható. Bódis Kálmán hangsúlyozta: a tárgyalásos rendezésben érdekeltek, ezért azonnal egyeztetnének a MÁV-val. Emlékeztetett arra, hogy 19,5 éve bérelnek területet a Nyugati pályaudvaron, jelentős befektetéseket hajtottak végre, a továbbadott bérlet megszűnése esetén hatvan ember veszítheti el munkahelyét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.