Vékony jégen táncolunk, csak be ne szakadjon + Képek

Az általunk korábban megkérdezett szakemberektől teljesen eltérő magyarázatot adott a magyar női kézilabda-válogatott kettős vb-selejtezőbeli kudarcára Konkoly Csaba. A BL-ezüstérmes Győri ETO vezetőedzője a tehetséges fiatalokban látja a kiutat, és komolyan elgondolkozna a kapitányi poszton, ha megkérdeznék.

Gabay Balázs
2011. 07. 16. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöld-fehérek trénere június 11-én „hazai pályán”, Győrben győződhetett meg arról, hogy valami nagyon nincs rendben a lányokkal. Elemző cikksorozatunkban Németh András, Róth Kálmán és Elek Gábor elsősorban a Magyar Kézilabda Szövetség és a klubok közti rendezetlen viszonyt nevezte meg a súlyos kudarccal végződő vb-selejtezős vereség okának, Konkoly Csaba azonban egészen máshol vélte megtalálni a megoldást.

„Az a fajta akarat és tűz, ami a németekben megvolt a két meccsen, egyértelműen hiányzott a magyar lányokból. Egyszerűen nem azzal a mentalitással léptünk pályára, amivel kellett volna, nem láttam, hogy a mindent elsöprő hitet sugároznák magukból a játékosok. A másik nagy probléma az volt, hogy a magyar bajnokság rájátszásának lebonyolítási rendszere miatt a keretnek alig volt ideje együtt készülni. Ilyen rövid idő nem elég a felkészülésre, főleg ha egy létfontosságú vb-selejtezőről van szó (a győzelemmel a brazíliai vébére és a londoni olimpiára is kvalifikáltuk volna magunkat – a szerk.). A kettős vereség harmadik okát abban látom, hogy »vékony a jég, amin a válogatott táncol«. A »nagy öregek« (Görbicz, Vérten, Pálinger) után ott tátong egy igen nagy űr, melyet egyelőre nagyon kevés játékos, talán egyedül Kovacsics Anikó képes jelenleg betölteni.” Utóbbi problémára a tréner megoldásnak látná, ha a junior világbajnokságon ezüstérmet szerző fiatalokat kezdenék el beépíteni a válogatottba, sőt – véleménye szerint – ezt már régen el kellett volna kezdeni. Alapvető gond azonban, hogy a tehetségek még az NB I-es klubjaikban sem játszanak, ennek hiányában pedig többnyire a nagy válogatott közelébe sem kerülhetnek.

A dánok és a norvégek is túlélték

A válogatott húzóembereinek látványos szenvedése láttán egyértelműen beválhat a Konkoly által vallott filozófia, mely szerint versenyhelyzetet kell teremteni az egyes posztokért. „Aki magára húzza a válogatott dresszét, az igenis kaparjon azért, hogy bent maradhasson és játszhasson. Pálinger Kati generációváltást emlegetett a győri visszavágót követően, ettől sem kell megijednünk. A dánok és a norvégok ugyanúgy átélték ezt az időszakot, és mindkét válogatott sikeresen kilábalt a hullámvölgyből. Előbbiek a rendkívül erős junior válogatottat emelték át a felnőtt keretbe, a norvégeknél pedig olyan jól sült el a váltás, hogy mindent megnyertek ezt követően.”



Kérdésünkre felelve Konkoly Csaba lesújtó képet festett a magyar utánpótlásról. Győrben ugyan a megfelelő anyagi háttérnek és a színvonalas szakmai munkának köszönhetően lépésről lépésre sikerült beépíteni a fiatalokat, a többi klubnál azonban nem lehet Dunát rekeszteni a tehetségekkel. „Ez sajnos így igaz. A junior vb-második és az ifjúsági Eb 4. helyezett csapatokhoz bátran lehetne nyúlni, de sajnos a hazai egyletek inkább középszerű magyarokat és légiósokat alkalmaznak, nem merik felvállalni a fiatalítást. Így viszont sajnos rengeteg tehetséges lány kallódik el a padot koptatva, sokan a kedvüket is elvesztik a játékhoz.”

A biztosításra is alig van pénz

A debreceni klubtulajdonos néhány hete erőteljesen fellépett amellett, hogy a szövetség fizesse a válogatottba meghívott játékosok bérét arra az időre, amíg a nemzeti csapatban szerepelnek. Miután a Győr adja a magyar válogatott gerincét, megkérdeztük a trénert, mi a véleménye Gellén András kijelentésével kapcsolatban. „Jól látja, komolyan érint bennünket a kérdés, hiszen, hogy úgy mondjam, a legjobban fizetett játékosaink mennek a válogatottba évről évre, a fizetésüket pedig ott is a klub állja. Ha a szövetség levenné ezt a terhet az egyesületek válláról, az hatalmas könnyebbséget jelentene mindenki számára, úgyhogy abszolút egyetértek Gellén Andrással. Látni kell azonban, hogy a kézilabda-szövetség nincs abban a helyzetben, hogy kifizesse a behívott játékosok bérét. Jelenleg még az is komolyan megviseli a büdzséjüket, hogy a nemzeti csapatban szereplők biztosítását állják, nemhogy a fizetésüket átutalják.”

Már az is megtisztelő, hogy eszükbe jutott

Hiába adott tehát a külföldi példa, olybá tűnik, hogy Magyarországon jó ideig nem számíthatnak a klubok a szövetség anyagi szerepvállalására. És ha már szövetség: Mátéfi Eszter lemondását követően Konkoly Csaba neve rendre felmerül lehetséges utódként. Talán nem is ok nélkül. „Hatalmas megtiszteltetésnek veszem, hogy számolnak velem. Azonban úgy gondolom, hogy a szövetségi kapitányi feladat igen komplex. Ha komolyabbra fordulna a dolog, és én kapnék megbízást, csakis csoportmunkában vállalnám. Ez nem lenne újdonság, hiszen Hajdú János kapitánykodása idején hasonló felállásban ott voltunk a stábban Imre Vilmossal, és működött a rendszer. Az a véleményem, hogy az új szakasz előtt álló válogatottnak most egy hosszú távú stratégiára lenne szüksége, mely rengeteg egyeztetést igényel. Ezt pedig csakis csapatmunkában tudom elképzelni.”



A mestertől megkérdeztük, kik azok, akikre számítana ebben a csapatban. Válasza nem ért bennünket nagy meglepetésként. „Talán ki is találja, hogy az egyikük Róth Kálmán lenne, hiszen az utánpótlás – ahogy már korábban is említettem – jelentheti az alapját az újjáalakuló keretnek. Mellette természetesen szükség lenne egy NB I-ben dolgozó kollégára is. Több nevet azonban egyelőre nem szeretnék mondani, mégiscsak egy fikcióról beszélgetünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.