Visszafoglalhatták volna Dél-Tirolt?

A Die Presse cikkében idézi a veterán osztrák diplomatát, aki szerint 1945-ben ismét Ausztriához csatolhatták volna Dél-Tirolt. A Focus arról a vitáról tudósít, miként válaszoljanak a német kereszténydemokraták a török miniszterelnök Ciprussal kapcsolatos nyilatkozatára.

2011. 07. 23. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Hans Werner Scheidl Ludwig Steiner: „A dél-tiroliaknak csak cselekedniük kellett volna” című cikkében azt állítja az osztrák külpolitika doyenje, hogy 1945-ben karnyújtásnyira volt a három részre szakított tartomány egyesítése. A ma 89 éves Steiner, aki akkoriban az osztrák kancellár Julius Raab titkára, később államtitkár, majd nagykövet, végül nemzetgyűlési képviselő volt. A második világháború végén ahhoz az ellenálló csoporthoz tartozott, ami még az amerikai csapatok megérkezése előtt átvette a hatalmat Innsbruckban. Steiner és Karl Gruber későbbi néppárti külügyminiszter egyszerűen elfoglalta az elárvult polgármesteri irodát. Steiner úgy emlékszik, hogy akkoriban meghívták a dél-tiroliakat is, közösen a kelet- és az észak-tiroliakkal együtt vonuljanak be a tartomány székhelyére. Ezt a tervet azonban az 1943-ban a tartomány élére kinevezett Karl Tinzl nem támogatta. „Valószínű” – fogalmazott Steiner – „mert azt gondolta, hogy a nemzetiszocialista uralom maradványait valójában nem tudja elkergetni.” Bőven megért volna egy kísérletet, közös akcióval kész helyzetet teremteni Észak-, Kelet- és Dél-Tirolban. Az immár szétesőben lévő náci rezsimet Dél-Tirolban egy forradalmi tettel egy forradalmi tettel elüldözzék, s a hatalmat egyszerűen átvegyék.

Akkoriban – a C hadseregcsoport összeomlásakor – rövid időre hatalmi vákuum keletkezett, amit ki kellett volna használni. Ez nem csak elméleti gondolatkísérlet, fogalmazott Steiner.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin A CSU nem kíván tovább tárgyalni, de a CDU még igen című cikkében tudósít a testvérpártok eltérő, Ankarához fűződő viszonyáról. A CSU Törökország uniós csatlakozásának felfüggesztését követeli arra az időre – 2012 második félévben – amíg Ciprus tölti be az unió elnöki posztját. Míg a CDU szerint ez a lépés mindkét oldal számára csökkentené a politikai lehetőségeket. Ruprecht Polenz (CDU) a Bundestag külügyi bizottságának elnöke ugyan bírálta a Frankfurter Rundschauban Törökország álláspontját a ciprusi kérdésben, ugyanakkor a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését hibás lépésnek tartaná, mert ez mindkét fél számára elzárna stratégiai lehetőségeket. Törökország hiányosságai, melyekkel a tárgyalásokat elkezdte, így rögzülnének, érvelt a kereszténydemokrata politikus. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy befagyasztja az uniós kapcsolatait, amennyiben nem születik megállapodás a sziget újraegyesüléséről a következő év közepéig, amikor Ciprus adja az EU elnökséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.