1000 méterről ugorva maximum néhány centit tévednek + Képek

Bár hazánkban csak kevesek tudnak róla, a magyar katonai ejtőernyősök a világ élvonalába tartoznak. Csapatunk a napokban tért haza egy <a href="http://mno.hu/portal/799996"><strong>ezüstéremmel</strong></a> Brazíliából, az V. Katonai Világjátékokról, tavaly pedig megnyerte a világkupa-sorozatot. Szinte elképzelhetetlen feladatot teljesítenek: ezerméteres magasságból ugorva vesznek célba egy két centiméter átmérőjű pontot.

Bittner Levente
2011. 08. 01. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első világjátékokat 1995-ben a Nemzetközi Sport Tanács ötlete nyomán rendezték, azóta négyévente, minden olimpia előtti nyáron megtartják. A programban 19 sportág szerepel, köztük olyan speciális számok, mint az ejtőernyőzés, a katonai, tengeri vagy légi öttusa. Az idén július 16. és 24. között zajlott viadalon 111 ország vett részt, a Magyar Honvédséget az ejtőernyősök mellett vívók és egy dzsúdós képviselte.

Ejtőernyőseink mindkét kategóriában, forma- és célbaugrásban is indultak. Utóbbiban lett 34 nemzet versenyzői közül második az olaszok mögött a magyar csapat. Az együttes tagjai az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázis katonái, illetve a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület tagjai.

40 centiméter

A magyaroknak a célba ugrás a fő profiljuk, ráadásul ez áll a legközelebb a valódi katonai feladathoz – mondja az MNO-nak Ruszin Romulusz ezredes, az egyesület elnöke. A formaugrásnál a 3000-3500 méteres magasságból egyszerre kiugró katonáknak landolásukig különféle együttes gyakorlatokat kell bemutatniuk. Ezzel szemben a célbaugrás során a sportolók 1000-1200 méterről ugranak ki, majd egy két centiméter átmérőjű pontot kell megérinteniük a földön a sarkukkal. A célpont egy zászlókkal körülvett, így jól látható terület közepén helyezkedik el, egy mintegy két méter sugarú szivacs közepén. Az öt csapattagnak egyenként kilenc ugrást kellett teljesíteni, a végén pedig összeadódik, hogy leérkezésenként hány centimétert „tévedtek”. „Nagyon pontosan kell érkezni” – vázolja az „egyszerű” feladatot az ezredes. És hogy ez mennyire sikerült a magyaroknak? A 45 ugrás alatt 40 centimétert gyűjtöttek össze.



Az ezüstérmes csapat tagjai: Réczi Attila százados, Kollár Gábor főhadnagy, Varga Tamás zászlós, Orsy László zászlós, Bánszki Tamás százados, edzőjük pedig Asztalos István nyugállományú zászlós. Jól mutatja, hogy mennyire nem számítanak a rendfokozatok: sok éve a társak által választott Varga Tamás a csapat kapitánya.

Kicsi ország, nagy siker

A magyar katonai válogatott megegyezik a nemzeti válogatottal, így aztán ez a csapat indul az évente megrendezett, hatállomásos világkupa-sorozaton is, amely civil versenyszám. Sőt nemcsak indul, hanem 2010-ben a legjobbnak bizonyult, és eddig idén is vezet (két verseny után). Világbajnokságon minden évben megmérethetik magukat a katonai ejtőernyősök, kivéve az olimpia előtti éveket, hiszen akkor a világjátékok felelnek meg a vb-nek. Így az idei magyar második hely egyben világbajnoki ezüst is. A siker értékét növeli, hogy itt utoljára 2006-ban sikerült Magyarországnak dobogóra állnia. És a magyar katonák nemcsak csapatban kiválóak, egyéniben is szállítják a jó eredményeket.



„Ez óriási eredmény, hiszen egy kicsi ország kicsi hadserege érte el kevés erőforrással” – hangsúlyozza Ruszin Romulusz. Mint fogalmaz, a siker a teljes magyar hadsereget jobb színben tünteti fel, „elismernek minket, számolnak velünk”. Az pedig, hogy célba ugrásban vagyunk kiválóak, külön öröm, hiszen ez szorosan köthető a katonai feladatokhoz. Egyébként a magyar ejtőernyős válogatott története a múlt század hetvenes éveiig nyúlik vissza, szívós munkával folyamatosan közelítettünk az elithez, az utolsó tíz évben pedig már komolyan számolni kell velünk.

Szolnok a központ

Nem véletlen, hogy a csapat tagjai főleg szolnokiak, hiszen a Tisza-parti városban képzik ki Magyarország összes ejtőernyősét, majd innen kerülnek zászlóaljaikhoz, jó részük a városban marad. Jellemzően a kiképzők alkotják a válogatottat is. „Ők ugyanakkor elsősorban katonák” – szögezi le az ezredes, hozzátéve, hogy az újoncoknak is önbizalmat ad, hogy a világ élvonalába tartozó oktatóik vannak. Így érthető, hogy a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület a válogatott mellett a magyar bajnokságot is uralja. Ez egy teljesen civil egyesület, bárki jelentkezhet, aztán az elnökség eldönti, hogy csatlakozhat-e.



Az önbizalom és a bizalom talán a legfontosabb az ugrásnál, hiszen az ejtőernyősök egymásra vannak utalva, fontos, hogy megbízzanak egymásban. Egymáson múlik az életük, egy hiba is végzetes lehet, elég csak a felszerelés összeállítására gondolni – hívja fel a figyelmet az elnök. Ruszin Romulusz szerint így nem meglepő, hogy nagyon baráti, összetartó közösségek alakulnak ki az ejtőernyősöknél, mondhatni, igazi családok, hiszen „rábízzuk az életünket másokra”. Ezért aztán rendkívül fontos a pszichés felkészítés, hiszen az ugrásnál le kell győzni a félelmet, fel kell nőni. De az ejtőernyősökben él az elittudat, ami óriási belső motivációt jelent számukra – hangsúlyozza az ezredes, aki elárulja azt is, hogy az újoncok első ugrásánál ő is mindig jelen van.



A válogatott keret kialakítását hosszú válogatás előzi, állandóan figyelik a tehetségeket. Van egy második számú csapat, valamint tehetséges juniorok is, ők a közvetlen utánpótlás. Idén különösen nagy volt a verseny, csak áprilisra alakult ki a végleges összeállítása.

Futnak, síelnek, ugranak

A versenyzők felkészítését és versenyzését az összhaderőnemi parancsnokság, a kiképzésnek otthont adó szolnoki helikopterbázis és a Honvédelmi Minisztérium támogatja, valamint maguk a sportegyesületek. Utóbbi az elnyert pályázati pénzekből és a tagdíjakból tevődik össze – ami meglehetősen súlyos, Szolnokon évi harmincezer forint versenyzőnként. Ruszin Romulusz hangsúlyozza: ez az összeg szűkösen elegendő, idén például az anyagiak miatt kevesebbet tudtak ugrani, valamint több versenyt is ki kellett hagyniuk. Brazíliába a HM segítsége nélkül nem juthattak volna ki, ráadásul a civil versenyeknél az is előfordul, hogy a résztvevőknek külön a zsebükbe kell nyúlniuk.



Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy milyen megterhelő ez a sportág. Minden egy igen hangsúlyos fizikai felkészüléssel kezdődik, amely főleg futásból áll, de ha lehetőségük van rá, síelni is mennek – avat be minket a részletekbe az ezredes. Optimális esetben van egy-egy hét, amit teljesen a gyakorlásnak szentelhetnek. Ilyenkor igyekeznek kihasználni a napi hat ugráslehetőséget – egészségügyi okokból többet nem szabad teljesíteni. Persze ez nagyban függ attól, hogy éppen van-e szabad gép. Hogy valamelyest függetleníthessék magukat ettől, az egyesület is vásárolt idén repülőidőt. Az oktatók persze összekötik a kiképzést a felkészüléssel, olyankor ők is ugranak. Ruszin Romulusz hozzáteszi: sokat segítene, ha lenne hazánkban is légcsatorna, egyelőre azonban ezért külföldre kell utazniuk – idén Szolnok város támogatásával tölthettek három napot Angliában.

Várják a szponzorokat

Azt, hogy mennyivel maradnak el a lehetőségeink a világ élvonalától, jól mutatja, hogy míg nálunk fejenként évi 200 ugrásnak már örülnek, több országban ez ezer környékén jár. Néhány hadseregben ráadásul sportállású katonák is vannak, akiknek csak a versenyzéssel kell törődniük. Magyarországon ilyen nincs. Ruszin Romulusz ugyanakkor nagyon büszke rá, hogy katonáink egyszerre teljesítik kötelességüket, és sportolnak mellette. Nem is lenne elvárható nálunk, hogy az ország ezt finanszírozza – teszi hozzá.

Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy hiányoznak a szponzorok. „Pedig jó hírét keltjük az országnak, jó hírét keltenénk a szponzornak is. Sportolóink tehetségesek, akarnak, keményen készülnek. Ráadásul rendkívül látványos is ez a sportág” – érvel az ezredes. Technikai sportág lévén rendkívül költséges már a felszerelés megvásárlása is. Célbaugró- és stílusernyőkre is szükség van, melyeket 5-6 évente cserélni kell. Külön versenyzőruhájuk van, valamint speciális, faragott sarkú cipőjük. Ruszin Romulusz hozzáteszi, a sportolók a katonai versenyeken is civilben ugranak, mivel ez precíziós művelet, katonaruhában nem is lehetne teljesíteni. A siker „nüanszokon múlik”, nagyban függ az időjárástól, valamint a fizikai és a pszichés állapottól. Különösen egyéniben igaz ez, ahol egyetlen rosszul sikerült ugrás is elég.



Fotók és élménybeszámoló: honvelem.hu, szarnyaljmagasan.blogspot.com

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.