140 év pillanatai láthatók a Kálvin téren

A tér elmúlt 140 évét és részben jövőjét mutatja be számos fotó segítségével a metróépítés palánkjain látható, Kálvin téri pillanatok című szabadtéri kiállítás; a tárlat építése közben a Ráday utca felé vezető átjárót is kiszélesítették.

MNO
2011. 08. 25. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Évek óta áldatlan állapotok uralkodtak a Kálvin téren, ezért leültünk a DBR Metro szakembereivel, akik nem tudták pontosan megmondani a metróberuházás várható elkészültének idejét” – idézte fel az előzményeket a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján Ferencváros alpolgármestere. Formanek Gyula elmondása szerint egy civil kezdeményezés segített a helyzeten: Bakos László éppen ekkor kereste meg az önkormányzatot egy olyan szabadtéri fotókiállítás ötletével, amely a számtalan átalakuláson keresztülment Kálvin tér sorsát mutatná be.

Mint a projekt ötletgazdája és szervezője elárulta, rendkívül zavarta a teret és a Ráday utcát összekötő szűk „sikátor” látványa, ezért rendezettebb körülményeket szeretett volna. Az újjászülető palánkokra az elmúlt hetekben 36 darab, egy-nyolc felvételt tartalmazó tabló került ki, amelyek képanyagát többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból, a Magyar Távirati Iroda fotóarchívumából, a BTM Kiscelli Múzeumból, Budapest Főváros Levéltárából és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményből válogatták.

A gazdag összeállítás 1870-től napjainkig követi a tér épületállományának változásait, és néhány látványterven még a majdani metrómegálló képével is megismerkedhetnek az érdeklődők. Mint Drevenka Edit, a projektet támogató Aegon Magyarország PR-igazgatója kiemelte, számos fotón lehet nyomon követni a cég Kálvin téri székházának történetét, de még a korábban ott állt kétemeletes épületet is megörökíti a kiállítás néhány felvétele. A palota eleve biztosítónak épült az 1910-es évek elején, először a Gazdák Biztosítóinak Szövetsége költözött be ide – emlékeztetett Drevenka Edit. Mint hozzátette, ekkor az alagsorban még az ügyfelek által látogatható vízgyógyintézet, a tetőteraszon pedig nap- és légfürdő üzemelt, majd a II. világháború után az Állami Biztosító vette birtokba az épületet. A Ráday utca felé vezető átjáró az önkormányzat, a főváros és a környékbeli cégek, üzletek összefogásának eredményeképpen végül nemcsak szebb, de szélesebb is lett, a palánkok ugyanis mintegy fél méterrel távolabb kerültek a falaktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.