150 ezren sztrájkolnak Izraelben

Mintegy 150 ezer önkormányzati dolgozó kezdett szolidaritási sztrájkot hétfőn Izraelben, csatlakozva a növekvő ingatlanárak miatt kialakult társadalmi elégedetlenségi hullámhoz – közölte egy izraeli tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

MNO
2011. 08. 01. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egynapos sztrájkot hirdettünk. A polgármesteri hivatalok zárva tartanak ma, a kukások pedig nem ürítették ki a szeméttárolókat” – nyilatkozott Slómó Buhbut, a helyi hatóságok szakszervezetének elnöke. „Miközben az önkormányzatokat és a helyi hatóságokat képviseljük, egyetértünk a lakossággal, és nem állhatunk karba tett kézzel, amikor mindenki a társadalmi igazságosság érvényesüléséért tüntet – tette hozzá. – Ha a kormány nem tesz semmit, nem zárkózunk el attól a lehetőségtől, hogy a következő napokban további támogató akciókat tartsunk.”

Nem csak az önkormányzati dolgozók tartanak sztrájkot hétfőn Izraelben: a Facebook közösségi portálon közzétett egyik sztrájkfelhívásra csaknem 24 ezer dolgozó jelentkezett, de a sajtó azt nem tudta felmérni, hányan maradtak valóban otthon.

A lakásárak rendkívül gyors emelkedése ellen tüntetők július közepén szó szerint tábort vertek – több száz sátrat állítottak fel – Tel-Aviv egyik előkelő negyedének sugárútján. Az egyes felmérések szerint az izraeli lakosság több mint nyolcvan százalékának támogatását élvező mozgalom már más városokban is elkezdte kifejteni a tevékenységét. Szombaton például a fővárosban és más településeken összesen mintegy 150 ezer tüntető vonult az utcára, míg két nappal előtte baloldali aktivisták tucatjai a tel-avivi tőzsde tetejére másztak fel, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.